Jedne z moich ulubionych śledzi, szczególnie wtedy gdy używam do ich zrobienia świeżo startego chrzanu. Lubię gdy są aromatyczne i ostre. Polecam przepis, jest bardzo prosty!

Składniki

  • 250g filetów śledziowych w zalewie
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • 1/4 szklanka majonezu
  • 4–5 łyżeczek chrzanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek, do dekoracji

Przygotowanie

  1. Śledzie wyjmujemy z zalewy, przelewamy letnią wodą i odstawiamy na sicie na 10 minut. Następnie kroimy w 2 cm kawałki. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Żółtka jajek rozcieramy z 2 łyżkami jogurtu (możemy też użyć samego jogurtu lub samej śmietany). Następnie dodajemy do tego resztę jogurtu, śmietanę, majonez i chrzan. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, posiekane białko jajka oraz pokrojonego śledzia. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dla przełamania smaku możemy dodać szczyptę cukru.
  3. Odstawiamy śledzie, aby smaki się przegryzły. Podajemy posypane szczypiorkiem z pieczywem. Smacznego!

Użyłam śledzi w zalewie, ale można użyć śledzi w oleju. Dobrze jest takie śledzie przepłukać, gdyż są bardzo słone. Możemy też użyć świeżo startego chrzanu, wtedy dodajemy mniej, wg smaku.

Posiekaną cebulę możemy sparzyć wrzątkiem, złagodzi to jej smak. Za nim dodamy ją do sosu powinna być zimna.

0,5 żółtka możemy zostawić do dekoracji, tak jak na zdjęciu.