Bardzo oryginalne śledzie. Delikatny sos curry, rodzynki i śliwki przeplatają się ze smakiem śledzia. Jak dla mnie genialne połączenie, które bardzo polecam. Te śledzie nie tylko pięknie ozdobią stół, ale również zawładną Waszym podniebieniem.

Składniki

  • 4 filety ze śledzia, wymoczone
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. ½–¾ łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 suszone śliwki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 1½ łyżki majonezu
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę curry, przecier pomidorowy, rodzynki i drobno pokrojone śliwki. Dolewamy ok. 100 ml wody i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie, ok. 10 minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze wody. Cebula powinna być w niewielkiej ilości sosu. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Do sosu dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Śledzie kroimy w kęsy mieszamy je z sosem i przekładamy do słoika. Odstawiamy je do lodówki na minimum 2 godziny, aby śledzie połączyły się z sosem. Smacznego!

Źródło: „Smaki i styl” White Plate

do 30 min Przygotowanie do 2h Czas gotowania 4 osoby Porcja v Wegetariańskie

Tip

Użyłam śledzi w zalewie, ale można użyć śledzi w oleju. Dobrze jest takie śledzie przepłukać, gdyż są bardzo słone.

11 komentarzy

  1. Majana

    27 marca 2012 o 21:17

    Lubię śledzie :) Ze śliwkami nie jadłam . Ostatnio bardzo posmakowały mi na słodko z rodzynkami. Myslę,ze Twój przepis także trafiłby w moje gusta :)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Monka

    28 marca 2012 o 11:31

    Chetnie wyprubuje, ale mam pytanie, czy nadaja sie do tej saltki sledzie matyjasy, czy musza byc solone, wymoczone?

    Odpowiedz
  3. Jolanta Szyndlarewicz

    28 marca 2012 o 12:39

    …a dodatkowo jaki śliczny kolor mają …zachwycajace:)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      28 marca 2012 o 13:11

      poczekaj Jolu na gruszki z szafranem, one dopiero są zachwycające :) Właśnie dziś zrobiłam :) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Justyna

    24 czerwca 2012 o 16:57

    A kiedy podać koncentrat pomidorowy podany w składnikach? Bo o tym nie wspominasz :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      24 czerwca 2012 o 22:11

      Dzięki :) już dopisałam, przecier dodajemy razem z przyprawami na początku, wtedy gdy dodajemy curry. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
      • Justyna

        27 czerwca 2012 o 23:33

        Nie ma sprawy! Śledzie pycha!!! Pozdrawiam!

        Odpowiedz
  5. viola

    13 grudnia 2012 o 22:02

    mam pytanie, jaką trwałość mają tak przygotowane śledzie, 4 -5 dni?

    Odpowiedz
  6. Agata

    17 stycznia 2013 o 15:10

    Ja na święta zrobiłam podobne śledzie, z cebulką, rodzynkami i czerwoną pastą curry. Użyłam matiasów w oleju. Zajadaliśmy się nimi :)

    Odpowiedz
* Pole wymagane