Idealne śledzie na przystawkę, kolację i świąteczny stół. Bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia, a efekt bardzo smaczny. Polecam!

Składniki

  • 250g filetów śledziowych w zalewie
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

  1. Śledzie wyjmujemy z zalewy, przelewamy letnią wodą i odstawiamy na sicie na 10 minut. Następnie kroimy w 2 cm kawałki.
  2. Do miski przekładamy jogurt grecki, posiekane w drobną kostkę jabłko i cebulę, dodajemy oliwę z oliwek oraz musztardę. Dodajemy posiekany koperek. Do sosu dodajemy pokrojonego śledzia i doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  3. Odstawiamy śledzie na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Użyłam śledzi w zalewie, ale można użyć śledzi w oleju. Pamiętajmy, że wtedy nie dodajemy oliwy z oliwek i uważamy z solą. Dobrze jest takie śledzie przepłukać, gdyż są bardzo słone.

Posiekaną cebulę możemy sparzyć wrzątkiem, złagodzi to jej smak. Za nim dodamy ją do sosu powinna być zimna.