Suszone śliwki, najpierw namoczyłam w ciemnym rumie, później oblałam czekoladowym ganache, by wreszcie wykończyć je ciemną czekoladą. Połączenie w 100% udane. Polecam ten prosty przepis!

Składniki

  • 30–35 suszonych śliwek
  • 1 szklanka rumu

Ganache

  • 100g ciemnej czekolady (zawartość kakao 72%)
  • 100g śmietany tortowej (36%)
  • 12g syropu kukurydzianego
  • 12g miękkiego masła
  • 5ml ciemnego rumu

Do wykończenia

  • 300g ciemnej czekolady

Przygotowanie

  1. Śliwki zalewamy rumem i moczymy przez min. 2 godziny, a najlepiej zostawić je na noc.
  2. Do małego garnka wlewamy śmietanę i syrop kukurydziany, podgrzewamy. Gdy tylko zacznie się gotować zalewamy posiekaną czekoladę i zostawiamy ją na ok. 2 minuty.
  3. Po tym czasie delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Znowu zostawiamy czekoladę na kilka minut, następnie dodajemy miękkie masło i rum. Dokładnie mieszamy. Jeśli ganache jest bardzo płynny zostawiamy go na 10–15 minut, aby zaczął lekko tężeć.
  4. Odsączamy śliwki z rumu na ręczniku papierowym. Używając widelca zanurzamy po kolei śliwki w ganache, powinny być dokładnie pokryte masą. Delikatnie potrząsamy widelcem, spadnie nadmiar ganache. Odkładamy na pergamin.
  5. 300g ciemnej czekolady temperujemy. Jeśli nie macie czasu, wystarczy rozpuści ją w kąpieli wodnej. Jednak czekolada którą poddamy temperowaniu jest dużo smaczniejsza.
  6. Gdy już przygotowaliśmy czekoladę, śliwki pokryte ganache na pewno zastygły. Używając widelca maczamy je po kolei w rozpuszczonej czekoladzie, potrząsamy widelcem, gdy spadnie nadmiar odkładamy na pergamin. Gdy zastygną przekładamy do papilotek. Smacznego!

Tak przygotowane śliwki przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Przeczytaj artykuł o temperowaniu czekolady. oraz o ganache.