Smażona pierś z kaczki, przepis podpatrzony u Pascala i dzięki mu za niego. Przepis jest prosty, używamy tylko soli i pieprzu co daje nam duże możliwości w doborze dodatków. Czas smażenia podałam na wysmażoną kaczkę, bo wiem, że takie preferujecie. Podałam też dwa sposoby na jej przygotowanie. Życzę smacznego :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 2 piersi z kaczki, średniej wielkości
  • sól
  • pieprz

Sos musztardowy

  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 kieliszek koniaku
  • 2–3 łyżki musztardy z gorczycą
  • pieprz, opcjonalnie
  • sól, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy do samego mięsa, ale nie naruszamy go (patrz zdjęcie). Delikatnie solimy i pieprzymy mięso, następnie wcieramy przyprawy w skórę kaczki.
  2. Pierwszy sposób. Patelnię rozgrzewamy i wkładamy kaczkę skórą do dołu, zostawiamy ją, po chwili tłuszcz zacznie się wytapiać. Smażymy ją ok. 7 minut i przekręcamy na drugą stronę, smażymy koleje 6 minut. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na deskę, aby piersi z kaczki odpoczęły przed pokrojeniem. Taki czas smażenia daje nam raczej wysmażoną pierś, ale ciągle soczystą. Jeśli chcecie mniej wysmażoną skracamy czas smażenia po ok. 1–2 minuty.
  3. Drugi sposób. Przyprawione piersi smażymy po 3 minuty z każdej strony, następnie wkładamy mięso z patelnią, do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy 10 minut. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku. Gdy mięso odpocznie kilka minut, kroimy pierś w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem musztardowym.
  4. Sos. Śmietanę wlewamy do małego rondelka, podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy. Gdy śmietanka zrobi się gęsta dodajemy koniak i musztardę (do smaku). Chwilę podgrzewamy, doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!