Usmażona ryba na odświeżającej sałatce z mango, cóż chcieć więcej. Bardzo lubię takie połączenia: słodycz mango, ostrość chilli i delikatne białe mięso ryby. Fajny lekki obiad lub kolacja.

Kilka razy gotowałam z książki „Łatwa kuchnia tajska”, nawet kilkanaście. Kupiłam ją w ciemno, przez internet i okazuje się, że są w niej przepisy bardzo proste i fajnie podane. Właściwie każde danie gotowane wg tej książki było udane i smaczne: kurczak Gaeng Phed Gai czy zupa Khao Soi. Fajnie jest podróżować po tak innej kuchni od polskiej, w taki prosty i przystępny sposób. Polecam każdemu te smaki.

Składniki

Sałatka z mango

  • 1 mango, dojrzałe
  • 1 małe chili, bez pestek
  • 2 łyżki szalotki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru

Ryba

  • 2 filety białej ryby (dorsz, halibut)
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki prażonych fistaszków
  • 2 łyżki pokrojonej dymki

Przygotowanie

  1. Salatka. Mango obieramy  i kroimy w paseczki. Dodajemy do mango pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy.
  2. Rybę osuszamy ręcznikiem, doprawiamy solą i obtaczamy w mące. Nadmiar strzepujemy. Rozgrzewamy olej i kiedy będzie bardzo gorący wkładamy rybę. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Czas smażenia będzie zależał od wielkości i rodzaju użytej ryby. Usmażoną rybę przekładamy na ręcznik papierowy.
  3. Sałatkę rozkładamy na dwa talerze, na wierzch wykładamy rybę. Posypujemy prażonymi fistaszkami i pokrojona dymką. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Zamiast fistaszków możemy użyć orzechów nerkowca lub pini.

Źródło: „Łatwa kuchnia tajska” Ken Hom