W tym przepisie wykorzystałam resztki cytrynowego risotto. Ugotowałam całą porcję, połowa została. Następnego dnia jedliśmy smażone kulki z sosem jogurtowym. Pyszne danie.

Składniki

Kulki

  • 1/2 porcji cytrynowego risotto
  • 1 chilli czerwone
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki kukurydzy, opcjonalnie
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sos

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego/ winnego

Przygotowanie

  1. Gotujemy cytrynowe risotto, z połowy porcji i bez krewetek.
  2. Sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas smażenia kulek.
  3. Do zimnego risotto dodajemy: drobno posiekane chilli, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki i w środek każdej wkładamy kawałek mozzarelli.
  4. Każdą kulkę obtaczamy w skrobi kukurydzianej, nadmiar strzepując. Następnie w roztrzepanym jajku i bułce. Kulki smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego!

Możemy wykorzystać risotto które zostało nam z obiadu i usmażyć kulki następnego dnia. W ten sposób możemy przygotować bardzo szybką przystawkę.