Śniadanie na słodko, ja uwielbiam. Najbardziej francuskie tosty smakują mi gdy są zrobione z chałki, może być czerstwa, wtedy dłużej ją moczymy. Prawdziwa wanilia, delikatny miąższ i skórka lekko chrupiąca…czego chcieć więcej? Tylko dobrej kawy :)

Składniki

  • 6 kromek chałki, grubość ok 1 cm
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oleju

Dodatki, do wyboru

  • konfitura
  • dżem
  • syrop klonowy
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy na głęboki talerz. Dodajemy mleko, miód, wanilię i dokładnie mieszamy.
  2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżeczkę oleju. Kromkę chałki maczamy w jajku, obydwie strony, odkładamy aby bułka wchłonęła płyn. Tak samo należy przygotować kolejne 2 plastry chałki. Namoczoną chałkę wkładamy na rozgrzane masło i smażymy na średnim ogniu z obydwu stron, aż się zarumieni. Podajemy natychmiast z konfiturą lub dżemem.
  3. Tak samo należy przygotować kolejną partię chałki, tylko przed smażeniem myjemy patelnię i rozpuszczamy pozostałe masło. Smacznego!