To pochwała prostoty, lub jajecznica inaczej. Tak, tak jeśli znudziła się Wam zwykła jajecznica proponuje podpiec kromkę chleba, położyć na niej usmażone jajo, zrumienione pieczarki i posypać obficie zieleniną. Zapewniam Was, że te proste składniki zwalą Was z nóg i napełnią energią na cały dzień. Pamiętajcie żółtko powinno się rozlać :)

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 kromki razowego chleba
  • 4 średnie pieczarki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • sól morska
  • pieprz

Marynata

  • 1 łyżka oleju rzepakowego + 2 do smażenia
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Piekarnik ustawiamy na funkcję grillowania.
  2. Marynata. Łyżkę oleju rzepakowego mieszamy z octem balsamicznym, startym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Odstawiamy na chwilę.
  3. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki, lekko pieprzymy oraz solimy. Na rozgrzanej patelni, na dużym ogniu przesmażamy, ok. 1–2 minuty. Możemy dodać do smażenia łyżeczkę oleju. Po usmażeniu pieczarki odkładamy.
  4. Chleb smarujemy delikatnie marynatą i wstawiamy do piekarnika, lekko grillujemy pieczywo.
  5. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy pozostały olej rzepakowy. Jajka myjemy dokładnie i wybijamy do miseczek, później na patelnię. Smażymy jajka sadzone, tak jak lubimy. U mnie żółtko pozostaje płynne, jest najlepsze, ale Wy zróbcie dokładnie takie jak lubicie.
  6. Składamy kanapkę. Kromkę chleba posypujemy natką i koperkiem, na tym układamy jajo sadzone, później pieczarki, posypujemy pozostałymi ziołami i szczypiorkiem. Podajemy natychmiast. Smacznego!