Dziś serwuję porządne śniadanie, podobno to najważniejszy posiłek dnia. Jajka: omlet z pieczarkami, cebulą i szczypiorkiem. Szybko, prosto i pożywnie. Jeśli czeka Was długi dzień, to polecam!

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3–4 średnie pieczarki
  • 1/2 cebuli, małej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Jajka rozbijamy do małej miseczki, dodajmy mleko i połowę szczypiorku, solimy, pieprzymy i odstawiamy.
  2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę koimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy pieczarki razem z cebulą, lekko je solimy i pieprzymy . Pieczarki i cebulę smażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, przez ok. 3–4 minuty, pieczarki powinny się lekko zrumienić i zacząć puszczać sok, ale będą jeszcze jędrne, tak samo cebula. Wtedy je przekładamy na talerz.
  3. Na tą samą patelnię dajemy łyżkę masła, gdy się rozpuści wlewamy jajka, jak tylko zaczną się ścinać, widelcem przeciągamy ściągniętą masę do środka, 3–4 razy, omlet dalej pozostanie w całości, ale będzie miał fajniejszą strukturę. Na połowę masy rozkładamy połowę pieczarek i cebuli. Gdy omlet zacznie się ścinać, łopatką podważamy połowę bez pieczarek i składamy na pół. Nie przewracamy omletu, chwilę czekamy i przekładamy omlet na talerz, posypujemy resztą pieczarek, cebuli i szczypiorkiem. Podajemy natychmiast. Smacznego!