Jest przepis na klasyczny sos beszamelowy, który jest zasmażką z mąki i masła oraz mleka. Sos beszamel może być wykorzystywany do zapiekanek, lazanii, kanapek jest też podstawą innych sosów, np. sosu mornay.

Składniki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

      1. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Następnie dodajemy mleko, energicznie mieszając. Sos powinien zgęstnieć i być gładki. Doprawiamy solą i pieprzem.
      2. Gęstość sosu regulujemy mlekiem. jeśli jest nam potrzebny gęstszy, wlewamy odrobinę mniej mleka, jeśli rzadszy możemy dodać go więcej.
      3. Sos używamy zaraz po przygotowaniu. Doprawiamy innymi składnikami, aby otrzymać smakowe warianty, np. sos mornay (dodajemy parmezan). Smacznego!