Jest to mój ulubiony przepis na sos holenderski, z dwóch powodów: jest prosty i zawsze się udaje. Sos wychodzi aksamitny i delikatny, musimy uważać z dodatkiem octu, smak jest dość mocny, ale ja taki lubię. Dzięki temu sos jest wyrazisty i uszlachetnia potrawy. Sosu holenderskiego używam do jajek, różnego rodzaju grzanek z szynką i szparagów. Musicie spróbować!

Składniki

  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 żółtka
  • 125g masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ocet, ziarenka pieprzu i liść laurowy wkładamy do małego rondelka. Podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy, aż zostanie nam 1 łyżka octu. Przyprawy wyjmujemy.
  2. Żółtka roztrzepujemy w misce, dodajemy ocet (możemy na początek dodać połowę) i mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące cienkim strumieniem wlewamy do żółtek, cały czas mieszając. Żółtka pod wpływem gorącego masła będą gęstnieć, ale nie powinny się ściąć. Uzyskamy aksamitny sos.
  3. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Jeśli wyszedł rzadki, możemy podgrzać go z miską w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, powinien jeszcze zgęstnieć. Sos podajemy na ciepło lub zimno. Podgrzewamy go również w kąpieli wodnej. Smacznego!

Źródło: BBC Food – Hollandaise sauce