Aksamitny i delikatny sos z kurek, taki jest przepis podstawowy. Tylko kurki, odrobina cebulki, natka pietruszki i całość jest wzmocniona odrobiną wytrawnego wermutu, który dodaje lekko ziołowego posmaku. Sos podajemy z kopytkami, kluskami śląskimi czy zwykłą świeżą bagietką. Pycha!

Składniki

  • ok. 400–500g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1/4 szklanki wytrawnego wermutu, opcjonalnie
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Dodajemy oczyszczone kurki, masło i podsmażamy kurki 3–4 minuty. Podlewamy wermutem, podsmażamy dalej. Gdy wermut odparuje wlewamy śmietanę i dusimy kurki, aż sos w połowie się zredukuje i lekko zgęstniej. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Podajemy z kopytkami, kluskami śląskimi lub z bagietką. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!