Sos na bazie śmietanki 30%, dobrej musztardy i koniaku. Może nie najlżejszy, ale za to możemy go trzymać w lodówce nawet kilka dni. Świetnie pasuje do smażonych i pieczonych mięs, choćby do smażonej piersi z kaczki. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 200 ml śmietany 30%
- 1 kieliszek koniaku
- 2–3 łyżki dobrej musztardy z gorczycą
- pieprz, opcjonalnie
- sól, opcjonalnie
Przygotowanie
- Śmietanę wlewamy do małego rondelka, podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i powoli redukujemy.
- Gdy śmietanka zrobi się gęsta dodajemy koniak i musztardę (do smaku). Chwilę podgrzewamy, doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!