Klasyczny sos pomidorowy do spaghetti, lazanii czy do pizzy. Możemy dodać go do mielonego mięsa, czy podsmażonych kawałków kurczaka lub zjeść z makaronem i parmezanem. Pełna dowolność. Sos bije na głowę wszystkie gotowce jak i również sos z pomidorów z puszki (który robię po za sezonem) i nie jest pracochłonny. Polecam!

Składniki

  • 1 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz, świeżo mielony
  • szczypta oregano
  • bazylia suszona i świeża
  • cukier, opcjonalnie
  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Na pomidorach robimy nacięcie, krzyżyk, wycinamy szypułkę i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy, hartujemy pod zimną wodą i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę przesmażamy. Dodajemy pomidory, szczyptę oregano i bazylii. Przykrywamy i dusimy powoli aż pomidory się rozpadną. Ja dusiłam ok. 50 minut.
  3. Następnie odkrywamy sos i smażymy, aż zgęstnieje, odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dla przełamania smaku, dodajemy również resztę oliwy. Jeszcze raz zagotowujemy sos i przekładamy do pojemnika. Jeśli wolicie super gładki, można go zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przechowujemy w lodówce ok. tygodnia. Gorący sos można również nałożyć do pasteryzowanych słoików i zawekować. Smacznego!

Jeśli będziecie go wekować dobrze jest zostawić sos odrobinę rzadszy.

Jeśli sos używamy zaraz po przygotowaniu dodaję jeszcze świeżą bazylię, jeśli został zawekowany dodaję świeżą bazylię po otwarciu.