Ten sos jest rewelacyjny! Wydaje się, że taka ilość papryczek chilli spowoduje, że sos wykręci nas na drugą stronę, tak będzie ostry! Nic bardziej mylnego. Jeśli macie opory to niepotrzebnie. Sos smakuje idealnie z krewetkami lub kurczakiem. Ja podałam go do paluszków z kurczaka w cieście piwnym. ! Polecam!

Składniki

  • 4–5 średnich papryczek chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • ok. 70 ml octu ryżowego lub winny z białego wina
  • ok. 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

    1. Papryczki kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona. Myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy chilli do rondelka, dodajemy starty czosnek i imbir, cukier oraz ocet ryżowy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
    2. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje i osiągnie konsystencję syropu. Tuz przed końcem gotowania sprawdzamy smak. Możemy dolać octu lub dosypać cukru, jeśli uważamy, że to konieczne. Sos podajemy na zimno, idealnie pasuje do krewetek, grillowanego kurczaka lub smażonych paluszków z kurczaka. Smacznego!

    Źródło: Kwestia smaku – wykonanie lekko zmodyfikowane

Sos przechowujemy w lodówce, nawet do tygodnia.