Danie według tego przepisu jest lekkie, szybkie do przygotowania i smaczne. Moja córka, która ciągle jada tylko wybrane rzeczy, to spaghetti uwielbia i ciągle o nie pyta. Dlatego w moim domu gości dość często.

Składniki

  • 280g makaronu razowego spaghetti
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 pieczarki, opcjonalnie
  • 200g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pulpy pomidorowej, 400g
  • oregano
  • bazylia, świeża lub suszona
  • sól i pieprz
  • parmezan, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przez około 1–2 minuty cebulę pokrojoną w kostkę z grubo posiekanym czosnkiem. Do cebuli dorzucamy mięso z indyka i podsmażamy, dokładnie mieszając.
  2. Wlewamy pomidory z puszki (mogą być przetarte), dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy jakieś 10–15 minut.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całe danie powinno się dusić ok 20 minut. Mięso z indyka jest delikatne i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Podajemy z makaronem. Smacznego!

Na zdjęciu użyłam zwykłego makaronu.

Ci którzy nie są na diecie tuż przed podaniem mogą posypać parmezanem.