Ciasto francuskie z nadzieniem jabłkowym i orzechami pekan. Cóż chcieć więcej? Swoją struclę podaję przyprószoną cukrem pudrem. W myśl zasady, że im prościej tym lepiej. Jednak jeśli chcecie, można podać ją z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Najlepsza jest tego samego dnia.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400g
  • 3–4 kwaśne jabłka
  • 60g orzechów pekan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru, może być brązowy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko, do posmarowania

Przygotowanie

  1. Posiekane orzechy lekko prażymy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy je z orzechami, dodajemy cynamon i cukier. Dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto francuskie wałkujemy na prostokąt o grubości 2–3 mm i rozkładamy na pergaminie. Posypujemy bułką tartą, następnie wzdłuż dłuższego boku rozkładamy jabłka i zwijamy struclę. Zamykamy również boki. Układamy struclę na blaszce wyłożonej pergaminem, łączeniem do dołu. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  3. Struclę pieczemy ok. 30–35 minut w temperaturze 200°C, gdyby zbyt mocno piekła się od góry, możemy ją przykryć folią aluminiową. Jeszcze lekko ciepłą struclę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Orzechy pekan możemy zastąpić rodzynkami, wcześniej namoczonymi w wodzie lub rumie.