Chrupiąca kolorowa surówka, świetna jako dodatek do mięs i ryb. Jedna z moich ulubionych, ponieważ to warzywa nadają jej niepowtarzalny smak.

Składniki

  • 1/4 kapusty czerwonej
  • 1 duże jabłko
  • 10 cm kawałek pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża marchew
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sos

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, pora kroimy w cienkie paseczki. Razem łączymy w misce, delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, aby kapusta zmiękła.
  2. Następnie dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach oraz jabłko i cebulę pokrojone w kostkę, mieszamy.
  3. Majonez, śmietanę i mleko łączymy razem, wlewamy do surówki. W razie potrzeby możemy dodać więcej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz opcjonalnie cukrem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Sos możemy wlać od razu do surówki lub dodać go tuż przed podaniem.

Jeśli nie chcemy podawać surówki z sosem majonezowo-śmietanowym, można ją skropić oliwą z oliwek i również doprawić solą i pieprzem.