Jedna z najbardziej orzeźwiających, zdrowych i aromatycznych surówek jakie jadłam. Orzeźwienie daje aromat anyżu i sok z cytryny. Nic więcej nie dodam, zwyczajnie musicie ją spróbować, jak dla mnie to strzał w 10!

Składniki

  • 1 koper włoski
  • 1 średnie jabłko
  • 1 mała marchew
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru, opcjonalnie
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Koper włoski oczyszczamy, kroimy na pół, pozbawiamy środkowej twardej części, a resztę kroimy w dość cienkie paski. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny (możemy najpierw użyć 1 łyżkę, a później jeszcze doprawić) i delikatnie solimy, odstawiamy, aby koper zmiękł, na jakieś 15–20 minut.
  2. Jabłko i marchew obieramy, następnie ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do kopru włoskiego. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać słodko-kwaśny smak dodajemy szczyptę cukru. Podajemy natychmiast. Smacznego!

Ważne, aby posiekany koper odstał tyle czasu, aby wystarczająco zmiękł!

Cukier dodajemy tylko wtedy, gdy smak jest dla nas za ostry, za kwaśny. Ja osobiście lubię bez cukru.