Jedna z najbardziej orzeźwiających, zdrowych i aromatycznych surówek jakie jadłam. Orzeźwienie daje aromat anyżu i sok z cytryny. Nic więcej nie dodam, zwyczajnie musicie ją spróbować, jak dla mnie to strzał w 10!

Składniki

  • 1 koper włoski
  • 1 średnie jabłko
  • 1 mała marchew
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru, opcjonalnie
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Koper włoski oczyszczamy, kroimy na pół, pozbawiamy środkowej twardej części, a resztę kroimy w dość cienkie paski. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny (możemy najpierw użyć 1 łyżkę, a później jeszcze doprawić) i delikatnie solimy, odstawiamy, aby koper zmiękł, na jakieś 15–20 minut.
  2. Jabłko i marchew obieramy, następnie ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do kopru włoskiego. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać słodko-kwaśny smak dodajemy szczyptę cukru. Podajemy natychmiast. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 15 min Czas gotowania 2 osoby Porcja v Wegetariańskie

Tip

Ważne, aby posiekany koper odstał tyle czasu, aby wystarczająco zmiękł!

Tip

Cukier dodajemy tylko wtedy, gdy smak jest dla nas za ostry, za kwaśny. Ja osobiście lubię bez cukru.

4 komentarzy

  1. Jolanta Szyndlarewicz

    3 września 2012 o 12:08

    Z dostaniem kopru włsokiego mam u siebie problem …ale surówka wyglada naprawdę smakowicie:)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      3 września 2012 o 12:25

      Wierzę Jolu, teraz mieszkam w W-wie i też specjalnie muszę jeździć do Piotra i Pawła, a i tam nie zawsze jest. Ogólnie często chcę coś ugotować, a produkty trzeba zebrać z kilku miejsc i wtedy już mi się nie chce….:(

      Odpowiedz
  2. Iga

    1 października 2012 o 11:01

    A ja mam cały ogródek kopru, i nie wiem co z nim robić :(( Rośnie jak opętany

    Odpowiedz
* Pole wymagane