Taka surówka jest przeciwieństwem marchewki z jabłkiem na słodko. Jest wyrazista, pasuje zarówno do mięsa w panierce jak i grillowanego. Przepis wg mojej mamy. Polecam!

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ok. 2 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • ok. 2 łyżek majonezu
  • 1–2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do niej jabłko pokrojone w kostkę i cebulę, również pokrojoną w kostkę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, chrzanem oraz cukrem, solą i pieprzem.
  2. Odstawiamy na 1 godzinę, aby smaki dobrze się połączyły. Podajemy do mięs i ryb. Smacznego!

Majonez możemy całkowicie zastąpić śmietaną i na odwrót. Surówka dzięki tym składnikom ma się tylko połączyć, także doprawiamy dodając najpierw po jednej łyżce majonezu i śmietany, następnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej.