Jeśli macie dłuższą chwilę, to warto ją poświęcić na przygotowanie tej rolady, jest wyjątkowa. Delikatny waniliowy krem i delikatna biszkoptowa rolada, całość rozpływa się w ustach i pięknie wygląda. Moja lista ciast na święta i wigilię jest długa, a ten przepis jest gdzieś na samym jej początku, dlatego tego ciasta nie może zabraknąć na Waszych stołach.

Składniki

Rolada

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 125g cukru, drobnego
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki kardamonu lub cynamonu
  • cukier puder do posypania ściereczki

Krem bawarski

  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 500 ml mleka
  • 7 listków żelatyny
  • 4 żółtka
  • 120g cukru, drobnego
  • 500g śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Rolada. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (termoobieg). Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstawiamy
  2. Żółtka, cukier i wanilię ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy do masy przesianą mąkę i przyprawę. Mieszamy szpatułką, gdy składniki tylko zaczną się łączyć dodajemy białko,
    na 3–4 razy. Mieszamy ostrożnie, zagarniając z brzegów masę.
  3. Prostokątną blachę wykładamy pergaminem i wylewamy na to ciasto. Rozprowadzamy równo. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut.
  4. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wyjmujemy je na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, roladę kładziemy pergaminem do góry na ściereczce. Zdejmujemy pergamin, posypujemy lekko cukrem i zawijamy roladę w ściereczkę. Odstawiamy, aby ostygła. Zawinięcie w ściereczkę spowoduje, że rolada będzie wilgotna i nie będzie pękać podczas składania. Przechodzimy do kremu.
  5. Krem. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy ziarenka. Wkładamy ziarenka oraz strąk do garnka z mlekiem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu kilka minut, później usuwamy strąk.
  6. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
  7. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszysta masę. Wlewamy do masy mleko (na tym etapie jest pewnie ciepłe), cienkim strumieniem. Wymieszaną masę ponownie podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Mieszamy krem, aż zgęstnieje. Odstawiamy, aby lekko się ostudził.
  8. Żelatynę odciskamy z wody i dodajemy do kremu, mieszamy aż się rozpuści, następnie wstawiamy miskę z kremem do wody z lodem lub bardzo zimnej wody i mieszamy krem, aż ostygnie.
  9. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce.
  10. Składanie rolady. Gdy krem zgęstnieje, rozkładamy roladę i smarujemy 2/3 kremu na ciasto. Zwijamy wzdłuż krótszego boku. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki rolady. Dekorujemy wg uznania, np. posiekanymi prażonymi orzechami. Odstawiamy do  lodówki na minimum
    2–3 godziny, aby rolada stężała. Smacznego!

Źródło: „Dekorowanie tortów na każdą okazję” Claudia Daiber