Taki kuskus zwykle podaję do duszonych mięs lub warzyw. Ma delikatny smak szafranu, piękny żółty kolor i jest lekko słodki od rodzynek. Lubię podgrzewaną wersję, robi się bardziej sypka i ma więcej smaku.

Składniki

  • ok. 1 szklanki kuskusu
  • 4 łyżki rodzynek
  • szczypta szafranu
  • ok. 1 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Szafran zalewamy kilkoma łyżkami wrzątku i odstawiamy, aby ładnie puścił kolor. Rodzynki zalewamy również wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia.
  2. Ok. 1 szklanki wody gotujemy, do wrzątku dodajemy namoczony szafran i całością zalewamy kuskus. Mieszamy raz i odstawiamy.
  3. Gdy kuskus jest gotowy (wchłonie wodę i jest miękki) dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Podajemy od razu jako przystawkę do mięs lub duszonych warzyw. Smacznego!

Jeśli kuskus przygotujemy wcześniej i ostygnie, wystarczy wrzucić go na suchą teflonową patelnię i przesmażyć go. Zrobi się bardziej sypki.