Ta szarlotka to smak dzieciństwa, gdy w niedzielę piekła ją mama. Nie w każdą oczywiście, piekła różne ciasta, ale to było jedno z ulubionych. Kruche ciasto, jabłka przyprawione cynamonem…rozmarzyłam się! Najlepsza na ciepło, krucha i aromatyczna, a następnego dnia? Cóż, nie wiem bo nigdy nie dotrwała.

Składniki

Kruche ciasto

  • 450g mąki pszennej
  • 300g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%

Jabłka

  • 1,5–2 kg kwaskowatych jabłek
  • kilka łyżek cukru, do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Masło mieszamy dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodajemy przesianą mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Od jednej z nich odejmujemy ok. 100g i dodajemy do drugiej. Większą część wałkujemy na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wykładamy pergaminem i na to układamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód 10–15 minut w temperaturze 200°C.
  3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Lekko wyciskamy. Doprawiamy cukrem i cynamonem według uznania. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy nią jabłka. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.
do 45 min Przygotowanie do 45 min Czas gotowania 10 - 12 porcji Porcja v Wegetariańskie

18 komentarzy

  1. maly-kuchcik

    23 maja 2011 o 15:24

    Uwielbiam szarlotę pod każdą psoatcią.
    Slinka mi cieknie. Narobiłaś mi na nia ochoty :)

  2. KucharzyTrzech

    23 maja 2011 o 19:20

    Mmmm uwielbiam takie szarlotki. Pycha!

  3. joanna_kuchareczka

    23 maja 2011 o 20:29

    Taka szarlotka to również mój smak dzieciństwa. Proste ciasto, a jakie pyszne :)

  4. Majana

    23 maja 2011 o 21:07

    Jest cudowna! Uwielbiam szarlotke:)

  5. tylkosprobuj.pl

    23 maja 2011 o 21:35

    wieki już nie jadłam szarlotki, więc częstuję się chętnie :)

  6. Wykrywacz smaku

    23 maja 2011 o 21:38

    szarlotka rządzi, nie ma jak klasyka! :)

  7. aga

    23 maja 2011 o 21:43

    szarlotka… cudna:)

  8. karmel-itka.

    23 maja 2011 o 23:10

    cudowne zdjęcia.
    wspaniałe ciasto.
    och, aż cieplej na sercu.

  9. pyra

    24 maja 2011 o 18:36

    Uwielbiam właśnie taką szarlotkę.

  10. Paula

    25 maja 2011 o 10:31

    sam jej widok sprawia, że mam na nią ochotę :)

  11. Fiolunka

    28 maja 2011 o 15:50

    A ja mam właśnie porcyjkę ciasta kruchego…. :]

  12. Wiola

    12 lipca 2011 o 20:51

    super przepis… zrobiłam dziś i wyszło super choć użyłam margaryny zamiast masła. może nie wyglądało tak bardzo efektownie jak na zdjęciu ale nie dużo mu brakowało.

    pozdrawiam

  13. Katarzyna

    5 kwietnia 2012 o 07:58

    Pani Kasiu, czy do tej szarlotki sprawdzą się również jabłka smażone? Został mi jeszcze jeden słoik po zimie :). Serdecznie pozdrawiam.

  14. Nikola

    1 czerwca 2013 o 19:36

    Pani Kasiu chciałabym się dowiedzieć na jaki rozmiar blachy jest ten przepis?

Zaloguj się by dodać komentarz.