Ta szarlotka to smak dzieciństwa, gdy w niedzielę piekła ją mama. Nie w każdą oczywiście, piekła różne ciasta, ale to było jedno z ulubionych. Kruche ciasto, jabłka przyprawione cynamonem…rozmarzyłam się! Najlepsza na ciepło, krucha i aromatyczna, a następnego dnia? Cóż, nie wiem bo nigdy nie dotrwała.

Składniki

Kruche ciasto

  • 450g mąki pszennej
  • 300g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%

Jabłka

  • 1,5–2 kg kwaskowatych jabłek
  • kilka łyżek cukru, do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Masło mieszamy dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodajemy przesianą mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Od jednej z nich odejmujemy ok. 100g i dodajemy do drugiej. Większą część wałkujemy na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wykładamy pergaminem i na to układamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód 10–15 minut w temperaturze 200°C.
  3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Lekko wyciskamy. Doprawiamy cukrem i cynamonem według uznania. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy nią jabłka. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.