Chciałam wprowadzić trochę wiosny i kolorów do mojej kuchni. Zrobiłam szaszłyki marynowane wcześniej w jogurcie z imbirem, kurkumą i czosnkiem. Podałam je na kuskusie z groszkiem zielonym i rukolą. Kolorowo, zdrowo i smacznie.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

Marynata

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej kolendry

Warzywa do szaszłyków

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2–3 duże szalotki
  • 1 średnia cukinia
  • patyczki do szaszłyków

Kuskus

  • ok. 3/4 szklanki kuskusu
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • rukola, do dekoracji

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty mieszamy. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i wkładamy do marynaty na minimum 2 godziny, najlepiej na noc.
  2. Warzywa na szaszłyki kroimy. Paprykę w grubą kostkę, cukinię i szalotkę w plasterki.
  3. Na patyki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie: czerwoną paprykę, żółtą, kurczaka, szalotkę, cukinię, aż zapełnimy cały patyk.
  4. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej szaszłyki. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 175°C.
  5. Kuskus delikatnie solimy i pieprzymy. Zalewamy wrzącą woda, ok. 1 cm ponad kuskus. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje i będzie miękki.
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy grubo posiekana szalotkę z posiekanym czosnkiem. Po 2–3 minutach dodajemy kuskus, najlepiej zeskrobać go widelcem na patelnię. Dodajemy ugotowany zielony groszek. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus rozkładamy na talerzu, na nim garść rukoli i szaszłyki. Smacznego!

Do szaszłyków możemy podać sos, np. czosnkowy na jogurcie greckim.

Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w wodzie przed pieczeniem. Nie spalą się.