Ta tarta dowodzi, że kilka prostych połączeń może smakować wykwintnie. Jeśli mamy gotowe francuskie ciasto tartę robimy dosłownie w kilkanaście minut. Kolejne kilkanaście czekamy, aż się upiecze. Pomidory, bazylia, mozzarella i kruche francuskie ciasto, czegóż chcieć więcej!

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ½ cukinii
  • 5–6 pomidorków koktajlowych
  • 150g mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Foremkę do tarty smarujemy bardzo cienko masłem i wykładamy ciastem francuskim. Jeśli mamy już rozwałkowane tylko przycinamy, jeśli należy je rozwałkować, wałkujemy na grubość 5 mm.
  2. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Połowę wysypujemy na spód tarty. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozkładamy na serze. Wokół układamy obwódkę z pokrojonej w plasterki cukinii. Cukinia powinna być pokrojona cienko, na grubość ok. 2 mm. Po środku tarty rozsypujemy pokrojoną bazylię, a na niej połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych.
  3. Wierzch posypujemy resztą mozzarelli, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą papryki i oregano. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200ºC i pieczemy ok. 20 minut, ciasto powinno ładnie się zrumienić. Tuż przed podaniem możemy skropić oliwą z oliwek. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 30 min Czas gotowania 2 osoby Porcja v Wegetariańskie

3 komentarzy

  1. aga

    19 września 2011 o 14:44

    polaczenie smakow idealne, pycha:)

    Odpowiedz
  2. Jolanta Szyndlarewicz

    20 września 2011 o 12:29

    świetne połaczenie smakowe:) a wyglad tarty – hmmm chciałoby sie w niej ząbki zatopić:)

    Odpowiedz
  3. Joanna

    20 września 2011 o 12:52

    Fajny,prosty przepis.Na pewno spróbuję!

    Odpowiedz
* Pole wymagane