Danie z kategorii na ostatnią chwilę. Gotowe ciasto francuskie, brokuły i feta. Tarta może stanowić główne danie, wtedy dzielimy ją na większe porcje. Podzielona na mniejsze kwadraty będzie świetną przekąską dla znajomych. Sprawdza się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, rozwałkowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 100g sera fety
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przesmażamy ją na oliwie 2–3 minuty, odkładamy.
  2. W garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy brokuła podzielonego na jak najmniejsze różyczki. Blanszujemy brokuły prze ok. pół minuty, odcedzamy, wrzucamy do zimnej wody i ponownie odcedzamy. Zostawiamy brokuły na sicie.
  3. Ciasto rozwijamy na prostokątnej blaszce, tak, aby brzegi lekko wywijały się do góry (sos nie wypłynie). Rozkładamy cebulę, posiekany czosnek, brokuły i fetę (pokruszoną lub pokrojoną). Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i zalewam tartę. Polewamy sosem dokładnie warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190ºC i pieczemy ok. 30–40 minut, aż cała tarta zarumieni się. Podajemy na gorąco lub zimno, pokrojoną w kwadraty. Smacznego!

Sos jest tylko dodatkiem i warzywa nie „toną” w nim, dlatego polewamy nim dokładnie i powoli wszystkie warzywa. Różyczki brokuł możemy kroić na pół jeśli są duże.