Tarty lubię w każdej postaci i często je robię. Może dlatego, że są bardzo proste. W tym przepisie połączyłam kruche ciasto z delikatnym kremem i owocami. Tym razem użyłam nektarynek i gruszek. Polecam!

Składniki

  • 3 nektarynki
  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki wiśni

Kruche ciasto

  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 130g mąki krupczatki
  • 115g masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem

  • 150 ml kremu fraiche
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 75g cukru
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto. Masło rozcieramy ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodajemy przesiane mąki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut. Foremkę do tarty (średnica 25 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm, nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na foremkę. Lekko dociskamy ciasto i ścinamy nadmiar. Podpiekamy spód przez 10 minut w temperaturze 200ºC.
  2. Na zimny spód układamy umyte i pokrojone w ósemki nektarynki, pokrojone gruszki i wiśnie.
  3. Składniki na krem dokładnie mieszamy i zalewamy nektarynki. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut. Tarta powinna lekko się zarumienić. Podajemy schłodzoną i posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Do tarty można użyć dowolne owoce.

Tarta bierze udział w akcji: Tarty na wszystkie sposoby, zapraszam!