Parę dni temu moja sąsiadka obdarowała mnie pysznymi śliwkami ze swojego ogrodu. Oczywiście nie mogły się zmarnować, dlatego powstała ta oto tarta. Kruche ciasto połączone ze śliwkami. Chciałam pokazać ją w przekroju, jak smacznie wygląda, ale niestety, tarta nie doczekała.

Składniki

Kruche ciasto

  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Nadzienie

  • ok. 1kg śliwek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie

  1. Masło łączymy z cukrem, żółtkiem i kwaśną śmietaną. Wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę. Zagniatamy kruche ciasto na gładką masę. Owijamy ciasto folią spożywczą i schładzamy przez 30 minut.
  2. Formę na tartę smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, nawijamy na cienki wałek i przenosimy na formę. Dociskamy lekko ciasto do formy, nadmiar ścinamy. Tak przygotowany spód podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
  3. Śliwki myjemy, kroimy na pół. Lekko osuszone przekładamy do miski. Cukier mieszamy z mąką i zasypujemy śliwki. Mieszamy do momentu aż na śliwkach nie będzie widoczna mąka.
  4. Spód kruchego ciasta smarujemy powidłami, na to rozkładamy śliwki. Wyszły mi trzy warstwy.
  5. Pozostałe kruche ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy paski szerokość 1 cm. Układamy na wierzchu tarty kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy tartę w temperaturze 170°C przez 30 minut. Smacznego!

Kruchego ciasta nie możemy zagniatać zbyt długo, ponieważ prowadzi to do „zaciągnięcia” ciasta. W konsekwencji będzie twarde i zakalcowate.