Lubię szybkie dania, lubię ciasto francuskie i szpinak, dlatego ta tarta smakuje mi tak bardzo. Uzupełniona o kurczaka była całkiem pożywnym obiadem. Jeśli zostanie wam na później, można ją odgrzać w piekarniku – nie starci smaku. Polecam ją, bo w codziennym „pędzie życia” szybki obiad lub kolacja jest dobrą alternatywą.

Składniki

  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • 125 g sera blue/pleśniowy, np. stilton
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 500g

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy ok. 5 minut.
  2. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki lub jak lubicie. Podsmażamy 3 – 4 minuty i dodajemy szpinak. Jeśli jest zamrożony podsmażamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści i wyparuje z niego woda. Można szpinak wyjąć wcześniej i rozmrozić.
  3. Do farszu dodajemy pokruszony ser, mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą (uważajcie na sól, ser może być dość słony, dlatego dodajemy sól na końcu). Odstawiamy farsz do wystygnięcia.
  4. Ciasto francuskie wałkujemy (chyba, że kupiliśmy już rozwałkowane) na grubość ok. 5mm i wycinamy 4 koła: 2 o średnicy 19 cm i 2 o średnicy 20 cm. Nakładamy farsz na dwa mniejsze koła. Każde z nich przykrywamy większym, a końce zawijamy tak aby farsz nie wypłynął (tak, jak zwijalibyśmy pierogi). Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy na złoty kolor, ok. 25–30 minut w temperaturze 175°C. Podajemy na ciepło. Smacznego!

Jeśli zostaną Wam skrawki ciasta francuskiego, można je rozwałkować, wyciąć kółka i zrobić pierożki ze słodkim nadzieniem, np. a powidłami śliwkowymi lub dżemem truskawkowym.

Tartę można przygotować w blaszce do tarty lub uformować dużego pieroga: wyciąć koło o średnicy ok. 20cm, na środek nałożyć farsz, zwinąć na pół i zlepić. Pieczemy tak samo.