Ponieważ mamy sezon na pyszne śliwki to właśnie je postanowiłam użyć do tego prostego deseru. Połączyłam tu dwa sprawdzone przepisy na kruche ciasto i lekki serowy krem. Całość dopełniły aromatyczne lekko podsmażone śliwki. Jak dla mnie to deser iście królewski. Polecam!

Składniki

Ciasto kruche

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem serowy

  • 300g sera białego, mielonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 160 ml śmietany tortowej/ kremówki, 30–36%

Śliwki

  • ok. 9–12 śliwek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Kruche. Zagniatamy ciasto kruche według tego przepisu: Kruche ciasto krok po kroku. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim 6 foremek do mini tart. Moje miały średnicę 8 cm u podstawy, były wcześniej wysmarowane masłem i oprószone mąką. Wyłożone foremki nakłuwamy kilka razy widelcem i wkładamy do lodówki na 10–15 minut do ponownego schłodzenia. Następnie pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 190ºC, ok. 10–12 minut (zależy od piekarnika).
  2. Śliwki. Na patelnię wsypujemy cukier i wodę, gdy cukier się rozpuści lekko redukujemy sos, a gdy zacznie gęstnieć dodajemy masło i pokrojone w ćwiartki lub grubszą kostkę śliwki. Podsmażamy je aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Powinny też być oblepione sosem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Krem. Gdy śliwki sobie stygną my przygotujemy krem. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, przez 2–3 minuty. Dolewamy śmietanę i miksujemy do momentu aż uzyskamy jednolity krem.
  4. Kruche ciasto wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu. Na każde z nich szprycujemy krem i nakładamy śliwki. Schładzamy w lodówce. Możemy trzymać je nawet do 3 dni. Przed podaniem wyjmujemy je kilkanaście minut wcześniej. Smacznego!

Do deseru możemy użyć innych sezonowych owoców: malin, jagód, moreli, brzoskwiń czy jabłek. W przypadku 3 ostatnich możemy przygotować je w ten sam sposób jak śliwki.

Jeśli zostanie Wam kruche ciasto i krem, czynność należy powtórzyć, czyli pieczemy więcej ciastek.

Jeśli nie macie foremek do mini tart możecie upiec jedną dużą tartę.