Nie pamiętam kiedy po raz pierwszy robiłam tort cytrynowy, ale pamiętam, że było kilka jego wersji. W każdej kolejnej coś poprawiałam, aż uzyskałam efekt, który mnie zadowolił, a tort? Cóż jest po prostu smaczny, cytrynowy, orzeźwiający. Ten który Wam przedstawiam, zrobiłam na 40 rocznicę ślubu, Był duży, na 60 osób i ledwo mieścił się w lodówce, oczywiście dla was podaję przepis na mniejszą porcję.

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 120g cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • starta skórka z jednej cytryny

Krem

  • 1 l śmietany kremówki,  36%
  • ok. 6 łyżek cukru pudru
  • kisiel cytrynowy

Kisiel cytrynowy

  • sok z 3 cytryn
  • skórka starta z 3 cytryn
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki wody
  • żółty barwnik spożywczy

Poncz

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • limoncello, do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt w tortownicy o średnicy ok. 20–22 cm. Do ciasta dodajemy jeszcze startą skórkę z cytryny.
  2. Poncz. Z wody i cukru gotujemy poncz. Proporcje wody do cukru możemy zmieniać w zależności od tego jak słodki syrop chcemy uzyskać. Gdy syrop ostygnie dodajemy limoncello. Jeśli nie mamy takiego likieru możemy dodać kilka łyżek spirytusu i sok z cytryny.
  3. Kisiel cytrynowy. Do garnuszka wlewamy sok z cytryn, startą skórkę, wodę (zostawiamy 2–3 łyżki) i cukier. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałą wodą i wlewamy również do garnuszka. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kisiel cytrynowy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Krem. W misce ubijamy śmietanę i cukier puder. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy zimny kisiel cytrynowy. Kisiel dodajemy stopniowo, po łyżce sprawdzając czy krem jest już wystarczająco cytrynowy. Jeśli krem jest już ubity, odkładamy mikser i dokładnie mieszamy go szpatułką.
  5. Tort. Biszkopt kroimy na trzy części. Spód nasączamy ponczem, używamy do tego pędzelka, kładziemy warstwę kremu cytrynowego, rozsmarowujemy, następnie kładziemy drugi krążek biszkoptu (środkowy), znowu nasączamy, kładziemy krem i trzeci krążek (ten z wierzchu, ale odwracamy go upieczonym wierzchem do dołu, możemy też lekko wyrównać wierzch biszkoptu jeśli ma dużą górkę, po prostu ją ściąć), nasączamy i całość smarujemy kremem, wierzch i boki, tak aby nie było widać biszkoptu. Odstawiamy do lodówki, aby tort się schłodził. Później możemy jeszcze raz posmarować brzegi i wierzch kremem.
  6. Dekoracja. Gdy tort jest złożony dekorujemy najpierw boki. Możemy je obsypać wiórkami kokosowymi, wiórkami z białej czekolady, z ciemnej czekolady itp. Wierzch dekorujemy dowolnie, np. można zrobić rozetki wokół tortu, na środek zetrzeć białą czekoladę i skórkę z cytryny.Prosto i elegancko.
  7. Moja dekoracja. Rozpuściłam w kąpieli wodnej białą czekoladę i oddzielnie ciemną czekoladę. W rękaw cukierniczy z bardzo cienką końcówką wlałam białą czekoladę i robiłam drobną kratę na pergaminie (wielkości ok. 2 x 2 cm). Takiej kratki robimy przynajmniej ok. 25 sztuk. Następnie, do rękawa wlewamy ciemną czekoladę i dodajemy ciemny motyw na zrobioną już kratkę. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Wyjmujemy stopniowo i obkładamy boki tortu (dlatego lepiej jest robić kratki na mniejszym pergaminie, aby łatwiej było je wyjmować). Na wierzchu tortu z kremu zrobiłam wzór, używając karbowanej końcówki i rękawa cukierniczego, następnie wypełniłam go kisielem cytrynowym. Ułożyłam kwiaty z masy cukrowej, listki z kremu, startą skórkę z cytryny oraz cytrynę pokrojoną w plasterki. Smacznego!

Jak zrobić tort w kształcie numeru?

  1. Jeśli ktoś chce wykonać numer tak jak u mnie 40 lub inny, należy przygotować szablon z pergaminu lub innego papieru. Na 40-stkę będą to dwa szablony 4 i 0.
  2. Pieczemy dwa prostokątne biszkopty (odpowiednio zwiększając masę na biszkopt), gdy ostygną przykładamy szablon i wycinamy nasz numer, kroimy później na trzy warstwy i składamy dalej jak zwykły tort. Szablon należy wyciąć wielkości biszkoptu jaki upieczemy.
do 2h Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania 12 - 14 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Jeśli chcecie kisiel użyć również do dekoracji, należy ugotować go dwa razy więcej oraz lekko zabarwić żółtym barwnikiem spożywczym, gdyż sam kisiel ma słaby kolor.

Tip

Jeśli nie mamy dużego doświadczenia, możemy posmarować tort na wierzchu dość cienką warstwą kremu. Może być widać biszkopt. Wsadzamy go do zamrażalnika na ok. 30 minut, po wyjęciu łatwiej jest nałożyć tą drugą warstwę, która zamaskuje biszkopt i wygładzi całość. Łatwiej jest też go przełożyć na czystą paterę.

29 komentarzy

  1. ewam

    2 marca 2011 o 17:34

    Za rok chyba sobie taki upichce;)))oczywiscie zartuje,bo nigdy taki piekny mi nie wyjdzie!

    Odpowiedz
  2. Paula

    28 lipca 2011 o 10:40

    No i teraz mam dylemat, szukam pomyslu na tort slubny, zastanawiam sie miedzy tym cytrynowym a tiramisu, tylko tu brak przepisu a tort wyglada cudnie, chetnie bym sprobowala zrobic go w wersji pietrowej. Czekam na pojawienie sie przepisu :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      28 lipca 2011 o 11:53

      Dziś postaram się go przenieść. Przy okazji ostatnich zmian przenosiłam wszystkie przepisy, a ten mi gdzieś umknął :)

      Odpowiedz
      • Paula

        28 lipca 2011 o 22:45

        Super, dziekuje bardzo :)

        Odpowiedz
      • Dana

        31 października 2011 o 08:29

        W sierpniu upieklam ten tort na wesele moich przyjaciol, biszkop mi nie wyszedl wiec upieklam go ze swojego przepisu, Tort podobno byl przepyszny. Podobno – bo sama go nie sprobowalam, nie zalapalam sie, rozszedl sie na weselu w mgnieniu oka :)

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          31 października 2011 o 10:43

          Najważniejsze, że tort smakował, a do biszkoptu proponuję zrobić drugie podejście przy okazji. Jest to naprawdę sprawdzony i prosty przepis. Pozdrawiam!

          Odpowiedz
  3. Urszula

    15 sierpnia 2011 o 14:28

    Przepiękny tort!!!!!!!!!!!!!!i zapewne smaczny!!!!!!!!!!!!!!Niewiarygodne arcydzieło dla mnie i wart poświęcenia.POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
  4. Sylwia

    18 maja 2012 o 22:04

    Witam, tort robilam juz dwa razy, na urodziny i komunie mojej niuni. Jest wyjatkowo pyszny i cudownie wyglada, przy czym nie jest taki trudny.
    Dowod- w tym roku znowu go robie na Komunie bratanka.
    Dziekuje pieknie za cudowny przepis i pozdrawiam!!!!!

    Odpowiedz
  5. Agnieszka

    1 stycznia 2013 o 21:24

    Twoj tort wyglada przeslicznie. gratuluje pomyslow i dziekuje za inspiracje. Sama probowalam zrobic tort cytrynowy, ale biszkopt z podanego przepisu mi nie wyszedl. Upieklam drugi z mojego. Podajesz, ze najlepsza jest smietana 36%. W slkepie takiej nie widzialam. U nas jest 30% (mieszkam w Holandii). Do kremu zuzylam polowe kislu, gdyz wydawal mi sie wystarczajaco cytrynowy. Ponczu nie zrobilam jak w przepisie (nie uzywam alkoholu ze wzgledu na dzieci), tylko nasaczylam sokiem z cytryny. Sam tort byl pyszny. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. ila

    19 kwietnia 2013 o 23:39

    Witam. Czy do śmietany nie dodaje Pani żadnej żelatyny ani zagęstników? Czy krem nie rozpłynie się w upalne dni?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      20 kwietnia 2013 o 10:25

      Witam, nie dodaję żadnych zagęstników. Ten tort robiłam z angielskiej śmietany a ona ma większą zawartość tłuszczu i nie trzeba nic dodawać. W Polsce robię ze śmietany 36% i też nic nie dodaję. Tort zawsze trzymam w lodówce i wyjmuję tuż przed podaniem. Oczywiście gdyby stał bardzo długo w upale to się rozpłynie, nawet z żelatyną :) pozdrawiam…

      Odpowiedz
  7. Ilona

    7 czerwca 2013 o 10:47

    Wita.
    Przepis ciekawy i nie moge się doczekac żeby go wypróbować. Tot sliczny,piekne kwiaty co nasowa mi pytanie z jakiej masy robi pani te roze -bo juz parokrotnie probowalam je zrobic i cos mi niebardzo wychodza?

    Odpowiedz
  8. ania

    30 czerwca 2013 o 13:44

    chce ten piekny tort upiec w piatek….i mam pytanie z tej proporcji duzo kremu wychodzi?starczy na obłożenie biszkopta 1 czy 2 rozkrojonego?pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      30 czerwca 2013 o 14:47

      Z 1l kremówki wystarczy kremu na złożenie tortu z biszkopta o średnicy ok. 23 cm, przekrojonego na 3 krążki. Oczywiście zależy tez ile kremu damy do środka. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  9. Mirabell

    27 lipca 2013 o 13:07

    Witam.Właśnie robię tort i wzoruję się na pani przepisie.Zastanawiam się jak to jest z kisielem do dekoracji.Czy był on chłodny do polania czy może gorącego pani użyła?
    Skłonna kestem ku pierwszemu sposobowi bo czy gorący nie rozpuści kremu?

    Odpowiedz
  10. Marcela

    11 sierpnia 2013 o 21:27

    Witam! Mam zamiar zrobić taki tort tyle, że w kształcie 50 i na 25 osób. Czy mogłaby pani doradzić w jakich formach piec biszkopty na cyfry?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      11 sierpnia 2013 o 22:11

      Witam, upiekłabym dwa biszkopty w zwykłej prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 34×23. Przygotowała szablon z papieru i później wycięła 5 i 0. Co do porcji myślę, że wyjdzie ich wystarczająca ilość, może z lekką górką. To co zostanie zawsze może Pani zamrozić i za tydzień jest gotowy deser :) Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  11. Marcela

    11 sierpnia 2013 o 23:19

    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  12. sylwia

    13 sierpnia 2013 o 16:35

    Witam,tez mieszkam w UK i bede robic krem ze smietany double cream i mam pytanie czy kisiel dodac jak smietana jest juz ubita czy zaczac dodawac wczesniej jak jest jeszcze plynna?boje sie zeby nie przebic bo jak napewno pani wie ta smietana ubija sie bardzo szybko i latwo zrobic z niej maslo:(

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      13 sierpnia 2013 o 19:26

      Witaj,

      najlepiej dodać gdy już jest prawie ubita :) Jak ubijałaś już wcześniej śmietanę to pewnie wiesz jaki to będzie moment, śmietana nie jest już wtedy płynna i jest sztywniejsza od gęstej śmietany. Po dodaniu delikatnie ubijaj dalej, aż będzie gotowy krem. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  13. Kasia

    21 października 2013 o 18:52

    Witam, mam zamówienie na tort w kształcie cyfry 40 na 40 osób , czy może mi Pani doradzić jakiej wielkości zrobić te cyfry?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 października 2013 o 08:39

      Witam, upiekłabym dwa biszkopty w zwykłej prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 34×23. Przygotowała szablon z papieru i później wycięła 4 i 0. Co do porcji myślę, że wyjdzie ich wystarczająca ilość, oczywiście kroimy wtedy troszkę mniejsze porcje, lepiej żeby zostało coś na dokładkę, niż zabrakło. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  14. patip

    6 listopada 2013 o 18:34

    czy do dekoracji kiesielem nada się również taki kisiel „sklepowy” czyli do zalania tylko wodą?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      6 listopada 2013 o 19:46

      Wydaje mi się, że tak. Do wylania użyłabym już tężejącej galaretki, aby nigdzie nie wyciekła. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  15. wioletta

    30 czerwca 2014 o 21:43

    tort wygląda cudnie właśnie poddałaś mi pomysł na tort dla męża na 40 urodziny wielkie dzięki

    Odpowiedz
* Pole wymagane