O tym torcie marzyła moja córeczka i choć kilka razy zmieniała zdanie to ostatecznie zamek wygrał z barbie. Biszkopt upiekłam jasny, waniliowy i przełożyłam delikatnym kremem kawowym. Może komuś posłuży jako pomysł dla swojej pociechy. Dodam tylko, że tort jest pracochłonny i trzeba zarezerwować sobie kilka godzin, głównie na dekoracje. Przedstawiam mój pierwszy tort zamek!

Składniki

  • biszkopt, podwajamy porcję
  • 1 szklanka mocnej kawy, zimnej
  • 1,2l śmietany tortowej, 36%
  • cukier puder, do smaku
  • 1 szklanka cukru
  • sok z cytryny

Do dekoracji

  • masa cukrowa
  • barwniki spożywcze, np. żółty i różowy
  • ok. 400g białej czekolady
  • 150g ciemnej czekolady
  • 5 sztuk rożków do lodów
  • kolorowe posypki

Przygotowanie

Składanie tortu

  1. W tortownicy 25 x 25 cm pieczemy biszkopt z podwójnej porcji. Należy wydłużyć czas pieczenia, ponieważ masy jest dużo. Po upieczeniu studzimy biszkopt. Można też upiec go dzień wcześniej.
  2. Z jednej szklanki cukru i 3 szklanek wody gotujemy syrop. Gdy ostygnie doprawiamy go sokiem z cytryny lub szklanką mocnej kawy.
  3. Biszkopt kroimy na 4 poziome krążki. Następnie 3 krążki odkładamy, a 4 kroimy na 4 kwadraty. Z tego odkładamy znowu 3 krążki, a 4 kroimy na 4 kwadraty. Zostawiamy ostatnie 3, a to co zostanie możemy zjeść. W ten sposób mamy 3 piętra na zamek, każde innej wielkości.
  4. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy kilka łyżek kawy, do smaku.
  5. Składamy każde piętro tortu oddzielnie, nasączając delikatnie każdy z biszkoptów syropem. Spód tortu, czyli dolne piętro możemy nasączyć mniej i dać odrobinę mniej kremu na samej górze.
  6. Gdy piętra są gotowe, układamy je jedno na drugim. Całość wyrównujemy resztą kremu. Wstawiamy tort do lodówki, aby się schłodził.

Dekoracja

  1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej kolejno rożki do lodów (można je trochę skrócić) i obsypujemy kolorową posypką. Odkładamy na pergamin, aby całkowicie czekolada zastygła.
  2. Cegiełki do obkładania tortu. Na prostokątny arkusz pergaminu wylewamy trochę czekolady. Rozprowadzamy ją na kształt prostokąta i grubość ok. 2 mm. Wkładamy do zamrażalnika. Gdy czekolada zastygnie, ale jeszcze się nie zamrozi, kroimy ją nożem na małe prostokąty i wkładamy ponownie do zamrażalnika. Prostokąty mogą być mniejsze lub większe, zależy ile macie cierpliwości, bo takich arkuszy trzeba zrobić kilka lub kilkanaście.
  3. Dobrze schłodzoną czekoladą/ cegiełkami obkładamy tort, zaczynając od dolnej warstwy.
  4. Układamy na rogach i górnym piętrze rożki, symbolizują wieżyczki.
  5. Okna i drzwi. Rysujemy szablony okien i drzwi na papierze i przykładamy do tego pergamin, szablony powinny prześwitywać. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i rysujemy po szablonie okna i drzwi (drzwi z ciemnej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Schładzamy w lodówce, następnie przyklejamy okna i drzwi do tortu, a jako kleju używamy rozpuszczonej czekolady.
  6. Z masy cukrowej, zabarwionej na ulubione kolory robimy kwiatki,  liczbę (wiek solenizanta) i wykańczamy nimi tort. Liczba i kwiatki powinny przeschnąć, za nim udekorujemy nimi tort. Smacznego!
do 90 min Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania 20 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Jeśli macie problem z krojeniem, można biszkopt przymrozić przez 30-40 minut, jest wtedy łatwiej.

Tip

Używając więcej ciemnej czekolady, rezygnując z różu i posypki, możemy zrobić wersję dla chłopca.

Tip

Smak tortu i biszkoptu jest całkowicie dowolny, zróbcie taki jaki chcecie. Tak samo okna i drzwi.

49 komentarzy

  1. nathalia8

    6 maja 2011 o 15:08

    rany jaka z ciebie artystka!!jest poprostu niesamowity!ja marzyłam o takim torcie:)!wspanialy!

    Odpowiedz
  2. Ania

    6 maja 2011 o 15:22

    Wspaniały. O takim torcie to chyba nie tylko małe dziewczynki marzą:)

    Odpowiedz
  3. lucyna

    6 maja 2011 o 15:39

    Twój tort wygląda niesamowicie!!!!!!!!w zeszłym roku robiłam taki tort dla mojej siostrzenicy, ale nie był taki cudny jak Twój i do tego jeszcze się „rozjeżdżał” bo był za mało schłodzony. ale i tak się podobał.
    korzystałam z tej strony http://www.bettycrocker.com/videos/videolibrary/birthday-cakes/pink-castle-cake i nie mogę wyjść z podziwu że takie torty można zrobić w miarę prosty sposób.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      6 maja 2011 o 15:52

      Dziękuję. Dokładnie, proste, ale zajmują dużooo czasu:) No, ale czego się nie zrobi dla naszych maluchów:) Za rok już sobie zażyczyła tort w kształcie kosmetyczki, ale moje dziecko często przegląda książki z takimi dziełami, troszkę ich nazbierałam i często zmienia zdanie…

      Odpowiedz
  4. aga

    6 maja 2011 o 16:04

    wow!!! ale cudenko:) piekny tort:)

    Odpowiedz
  5. Loriel

    6 maja 2011 o 16:19

    Po prostu… wymiękam… Efekt rewelacyjny :)

    Odpowiedz
  6. joanna_kuchareczka

    6 maja 2011 o 16:23

    Już widziałam tort w takim kształcie, ale tak pięknego to jeszcze nie. Jest idealny!

    Odpowiedz
  7. Jolanta Szyndlarewicz

    6 maja 2011 o 18:16

    a ja myślałam, że te cegiełki to masa cukrowa…a tu niespodzianka…Tort jest przepiękny:) a dla córci wszystkiego najlepszego:)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      6 maja 2011 o 18:31

      Dziękuję…

      Odpowiedz
  8. Kulinarnefascynacje

    6 maja 2011 o 19:08

    Piękne wykonanie, widać, ze dużo pracy w to włożyłaś :) Ale za to jaki efekt :)

    Odpowiedz
  9. bijana

    6 maja 2011 o 19:33

    jest niesamowity, przesliczny. Mialabym ochote sie z nim zmierzyc, ale przerazaja mnie te drobiazgi, arkusze czekolady na cegielki itd. Pelne uznanie!

    Odpowiedz
  10. tylkosprobuj.pl

    6 maja 2011 o 19:47

    przesłodki jest ten tort!

    i pięknie wykonany :)

    Odpowiedz
  11. trzcinowisko

    6 maja 2011 o 20:26

    jaaa…jestem pod wrażeniem…świetny!

    Odpowiedz
  12. Kasia Wilkosińska

    6 maja 2011 o 20:34

    Dziękuję wszystkim za tak miłe komentarze:)

    Odpowiedz
  13. GastroMonia

    6 maja 2011 o 20:42

    jejuuuu jakie cudo!!! ja teraz też o takim marzę na urodziny:)

    Odpowiedz
  14. Majana

    6 maja 2011 o 20:54

    Jaki wdzięczny! Cudownie wygląda!
    Gratuluję tak pięknego wypieku:)

    Odpowiedz
  15. sandrula

    7 maja 2011 o 09:31

    gratuluje cierpliowści! ale widać było warto:D cudo!

    Odpowiedz
  16. ddomciaa

    7 maja 2011 o 10:50

    Wow:)! Super wygląda ten tort;) Trzeba będzie kiedyś taki siostrze spróbować zrobić, tylko raczej łatwo nie będzie.

    Ps. Pierwszy raz skomentowałam, ale wchodzę tu często;)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      7 maja 2011 o 10:56

      Dziękuję za częste odwiedziny i komentarz… Pozdrawiam

      Odpowiedz
  17. dorota20w

    7 maja 2011 o 11:50

    PIĘKNY !!!

    Odpowiedz
  18. iis111

    7 maja 2011 o 22:36

    jest idealny:)

    Odpowiedz
  19. bjedrona

    7 maja 2011 o 23:14

    Wygląda przepięknie, sama chciałabym taki na urodziny, mimo, że małą dziewczynką już nie jestem :) :)

    Odpowiedz
  20. Ewa Biedr_ona

    15 maja 2011 o 21:28

    Kochana, ja jestem po prostu pod wrażeniem!

    Odpowiedz
  21. Kasia

    16 lipca 2011 o 14:39

    Jestem pod wielkim wrażeniem tak pięknego tortu. Cudo!!!!
    Moja córcia za miesiąc obchodzi roczek, upiekę tort motyl z uwagi na dużą ilość dzieci i chyba zmierzę się z Twoim tortem. Będzie uciecha w postaci wyglądu i smaku także dla dorosłych.
    (z uwagi na dużo pracy przy wypiekach i jak słonych potrawach, cegiełki z czekoldy oraz kwiatuszki przygotuję sobie wcześniej. Biszkopty też zamierzam upiec wcześniej i przetrzymać w lodówce jak już robiłam, piekłam biszkopt na 5-6 dni wcześniej, owijałam folią spożywczą)
    pozdrawiam serdecznie
    K.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      16 lipca 2011 o 14:54

      Dziękuję :) Dobry sposób na przechowywanie biszkoptów, ja czasami mrożę i wtedy można trzymać je jeszcze dłużej. Pozdrawiam. Kasia

      Odpowiedz
  22. Kasia

    26 sierpnia 2011 o 09:44

    Witam serdecznie :)

    6 sierpnia urządziliśmy roczek naszej córeczki i tak jak napisałam powyżej zmierzyłam się z Twoim zamkiem.
    Zrobiłam tort zamek i tort motyl, goście byli pod wielkim wrażeniem :) naparwdę miło było i było warto. Jedyne co mi nie wyszło zbyt precyzyjnie to dekoracja boków i zamku i motyla. W ten weekend, w którym wyprawialiśmy roczek żar lał się z nieba, mimo dobrze schłodzonego ciasta wysmarowanego kremem i dobrze schłodzonego kremu do dekoracji krem szybko poddawał się wysokiej temperaturze. Motyl miał skromną dekorację boków a zamek zeszłam do piwnicy kafelkami okładać lecz dużo to nie pomogło, czekolada miękła. Radziłam sobie jak mogłam, więc aby czekolady nie dotykać ręką używałam czystej pęsety :). Rożki waflowe, ponieważ nie dostałam czystej białej czekolady (tak jest czasem na wsi) maczałam a właściwie rozprowadzałam po nich białą czekoladę z chrupkami i tym samym wyszły „trędowate” oraz dość ciekawe, posypałam je dodatkowo różowym cukrem.

    Dziękuję za inspirację i serdecznie pozdrawiam,
    Kasia

    p.s.
    na kolejną imprezę córci myślę, że zrobię różowy samochód :):):)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      26 sierpnia 2011 o 11:01

      Witaj Kasiu,

      ciesze się, że mimo trudności tort się podobał. Wiem, faktycznie w upały ciężko pracuje się z tego typu dekoracją. Kiedyś obkładałam boki tortu okrągłego długim jednolitym paskiem czekolady i wcale nie chciała zastygnąć, ile się naczekałam, ile nakombinowałam…udało się, ale z problemami. To cenna uwaga. Umieszczę ją w przepisie, żeby uważać na tą dekorację w gorące dni i nastawić się na więcej racy.
      I na koniec spóźnione życzenia dla córeczki, wszystkiego dobrego życzy Kasia. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  23. Kasia

    26 sierpnia 2011 o 16:04

    Dziekuję :)

    Odpowiedz
  24. Asia

    14 listopada 2011 o 04:50

    Czesc
    Strasznie mi sie podoba twoj tort:) Ja mam zamiar zrobic podobny dla mojej siostrzenicy na 8 lat:) Tylko sie zastanawiam czy oblozyc caly tort masa plus dekoracje czy cos w stylu jak ty zrobilas z ta biala czekolada:))

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      14 listopada 2011 o 08:55

      Hej, przyznam szczerze, że z czekoladą jest trochę zabawy. Jeśli kupisz gotową masę cukrową (chyba o cukrowej masie myślałaś) pewnie pójdzie szybciej. Możesz też zrobić większe cegiełki z czekolady lub zmierzyć każdy z boków już po złożeniu tortu i wyciąć z czekolady dokładnie takiej wielkości boki, przyłożyć do tortu, a później zrobić dowolny wzór. Pozdrawiam i powodzenia :)

      Odpowiedz
  25. Marietta

    21 grudnia 2011 o 00:34

    Cześć !!!

    Gratuluję „owocu” Twojej pracy. Pełen profesjonalizm. Tort jest naprawdę śliczny. Co to jest ta masa cukrowa? Kupuje się ją w sklepie? Podobają mi się te wykończenia (faliste) na piętrach. To również z białej czekolady? Jak to zrobiłaś? Dziękuję za cenne rady. Pozdrawiam i czekam na dalsze Twoje opisy wypieków ( ze zdjęciami w załączniku:) ).

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      21 grudnia 2011 o 21:58

      Witaj,

      Dziękuję za uznanie :). Zacznę po kolei. Masa cukrowa to jest lukier plastyczny, który robi się z cukru pudru, glukozy, wody. Taką masę wykorzystujemy w dekoracji tortów i nie tylko. Można obkładać nią całe torty, robić kwiatki czy figurki (tort z małpą). Masę cukrową możemy kupić gotową, białą lub w różnych kolorach, np. w sklepie: tortownia.pl. Łatwo jest też zrobić ją samemu.
      Dekoracja o którą pytasz została zrobiona z masy cukrowej. Uformowałam wałek, wygniotłam dołki, przycięłam na potrzebną długość i ułożyłam. Schody i cyfra również są z masy cukrowej. Jeśli robisz jakieś figurki, kwiatki dobrze, aby trochę wyschły, za nim położysz je na trocie. Gdybyś miała więcej pytań to postaram się pomóc.
      Pozdrawiam i wesołych świąt życzę.

      Odpowiedz
  26. Marietta

    21 grudnia 2011 o 23:41

    Dziękuję Ci Kasiu za szczegółowe informacje. Z pewnością je wykorzystam. Tobie i Twoim bliskim również: zdrowych i radosnych świąt!!!

    Odpowiedz
  27. Alina

    14 lutego 2012 o 19:41

    Świetny tort planuję zrobić taki dla mojej córki właśnie na 6 urodziny, przeszukałam wiele stron ale nie znalazłam ładniejszego zamku, po prostu cudo. Oby mi się udało tak wykonać.

    Odpowiedz
  28. Wiola

    5 kwietnia 2012 o 13:02

    Jejku!!! Tort przewspaniały! Brakuje słów. Śliczny! Zazdroszczę talentu. Przeraża troszkę ogrom pracy, ale warto, naprawdę warto …. Żeby tylko mi się udało taki zrobić… Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę

    Odpowiedz
  29. Agnieszka

    16 sierpnia 2012 o 18:58

    Wielkie Podziękowania za zamek!!!! Moja córcia na urodziny 5-te właśnie zażyczyła sobie zamek a ja biedna nie wiedziałam jak go zrobić. Myślę że sobie poradzę ………chyba hehehe Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      16 sierpnia 2012 o 20:42

      Powodzenia życzę i cierpliwości :) W razie czego służę pomocą. I najlepsze życzenia dla córeczki.

      Odpowiedz
      • Agnieszka

        18 sierpnia 2012 o 16:08

        Dziękuję za życzenia dla córki. Mam pytanie dotyczące masy cukrowej, mam zamiar ją zrobić i powycinać cegiełki na ściany jak długo mogę ja przechowywać i w jakich warunkach. Z góry dziękuję z odpowiedź… :-D

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          18 sierpnia 2012 o 17:48

          Gotowe cegiełki, rozłóż i wysusz. Gdy będą dobrze wysuszone możesz je spakować do pudełka i przechowywać tygodniami :) Pozdrawiam

          Odpowiedz
          • Asik

            20 sierpnia 2012 o 22:19

            Witam.Na jaką masę poprzyklejać takie cegiełki z lukru ( samo masło?) i czy te cegiełki wysuszone nie popekają?
            Dziekuje za odp.
            p.s
            śliczny tort :)

          • Kasia Wilkosińska

            20 sierpnia 2012 o 22:50

            Tu zależy jakiego kremu używasz do tortu. Ja swoje cegiełki zrobiłam z białej czekolady i zwyczajni przyłożyłam je do tortu, który był obsmarowany tylko kremem, na bazie Smetany. Twoje cegiełki przykleiłabym raczej na masę w stylu royal icing, to jest białko ubite z cukrem pudrem i odrobiną wody. Wodą regulujesz jego gęstość, a powinien on mieć gęstość pasty, tak byś mogła wycisnąć odrobinę na każdą cegiełkę i przykleić. Można też takim kremem obsmarować delikatnie cały tort i przyklejać za nim wyschnie, a jak wyschnie jest twarde. Przepis na royal icing znajdziesz w internecie. Tu: http://www.youtube.com/watch?v=QMH_6fB_RF4&feature=fvsr, możesz zobaczyć jego konsystencję. Możesz go wykorzystać też do innych elementów w torcie, wystarczy, że dodasz barwniki i można szaleć :)

  30. Asik

    20 sierpnia 2012 o 23:07

    Dziękuje za odp.Teraz jest właśnie za gorąco na czekoladę i chcialam zamienic na coś co tak szybko sie nie roztopi :)Czy na „czystym” lub na naponczowanym biszkopcie taka masa royal icing się bedzie trzymać? I czy wysuszone cegiełki nie popekają w ciągu tygodnia ?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      21 sierpnia 2012 o 13:49

      Tak taką masę możesz potraktować jak krem i obsmarować nim cały tort. Później przykleić cegiełki. O ile cegiełki i inne elementy z masy cukrowej możesz przygotować wcześniej, to polecam dekorować najwyżej dzień przed urodzinami. Masa cukrowa nie bardzo lubi zimne temperatury i o ile cegiełki raczej nie popękają to zrobić się mogą wilgotne. Tort złóż dwa dni przed, a następnego dekoruj. Dobrze też temperaturę w lodówce ustawić na wyższą, na tą chwilę gdy udekorowany tort będzie czekał w lodówce.

      Odpowiedz
  31. Svitlana

    12 października 2012 o 11:25

    Niesamowity tort!W niedzielę mój synek ma imieniny,zrobię mu zamek-piracki!Skorzystam z twego przepisu i pomysłu na dekorację.Dziękuję!

    Odpowiedz
  32. Edyta

    26 października 2012 o 22:56

    Witam

    Tort jest cudowny!! Chciałabym taki zrobić swojej chrześnicy na urodziny,mam kilka pytań gdyby była Pani tak uprzejma i odp byłabym bardzo wdzięczna :)
    pyt 1 :) czy czekolada na cegiełki była wcześniej temperowana?
    pyt 2 czy dodawała pani do czekolady masło? czy rozpuściła Pani tylko samą czekoladę i jaką?
    pyt 3 rozumiem ze tort jest 4 warstwowy? czyli można upiec 2 osobne z normalnej ilości składników podanych przez Panią?
    To chyba wszystko dziękuje z góry za odp i dobre rady:) to będzie 1 mój tak duży tort więc przepraszam jeżeli pytania wydają się banalne ;) pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      27 października 2012 o 09:48

      Witaj,

      Czeka Cię dużo pracy :), ale warto. Teraz kolejno:

      pyt 1) czekolada nie była temperowana, wystarczy rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Oczywiście możesz ją temperować, ale ponieważ cały tort jest pracochłonny ja tego nie robiłam.
      pyt 2) rozpuszczałam tylko białą czekoladę, bez dodatków. Tort robiłam dość dawno i nie pamiętam jakiej użyłam czekolady, ale wystarczy czekolada biała z wedla lub innej firmy. Możesz też kupić specjalną belgijską np. w sklepie tortowia.pl lub aledobre.pl
      pyt 3) Tort jest 3 piętrowy. Wystarczy upiec jeden biszkopt z podwójnej porcji, po to, aby był bardzo wysoki. Po upieczeniu (najlepiej upiec go dzień wcześniej, a przed krojeniem wsadzić do zamrażalnika na 30 minut, łatwiej go pokroić). biszkopt kroi Pani na 4 warstwy/ plastry i dalej postępuje Pani tak jak w przepisie: składanie tortu.
      Każde piętro będzie składać się z 3 warstw, każde też wychodzi mniejsze.
      pyt 4) Cegiełek nie przyklejamy na dodatkowy krem, wystarczy ten krem, który jest na torcie, to do niego przyklejamy cegiełki.

      mam nadzieję, że rozwiałam wątpliwości i pomogłam.
      Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  33. Edyta

    26 października 2012 o 22:58

    Ostatnie pyt czy cegiełki trzymają się schodzonej masy czy trzeba je czymś „przykleić” ?

    Odpowiedz
  34. Edyta

    11 listopada 2012 o 21:42

    Witam ponownie, mam jeszcze jedno pytanie chce pokryć tort masą marshmallows czy ma Pani może jakiś sprawdzony przepis na masę aby pokryć nią cały tort? I czy różowe pianki trzeba jeszcze dodatkowo zabarwiać na różowo? jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
  35. Kika

    18 kwietnia 2013 o 11:46

    Pozwoliłam sobie skorzystać z pomysłu na tort zamek. Troszkę go zmodyfikowałam i córka była zachwycona, reszta gości również. Super pomysł z tym zamkiem sama bym na to wpadła, zwłaszcza te kafelki z czekolady i wieżyczki.

    Odpowiedz
* Pole wymagane