Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki w moim domu wszyscy zaczynają szaleć. Najlepiej smakują nam takie na „surowo” z domową upieczoną kruszonką i z sosem z mascarpone.Kruszonki zawszę przygotowuję więcej, zostaje na później, tak samo sos, może postać w lodówce 2-3 dni, a później przygotowanie deseru zajmuje 5 minut. Nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba :)

Składniki

  • 500g truskawek

Kruszonka

  • 60g masła
  • 60g cukru
  • 60g zmielonych migdałów
  • 60g mąki pszennej

Sos

  • 100g serka mascarpone
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 2–3 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Kruszonka. Masło łączymy z cukrem, rozcieramy. Dodajemy mąkę i migdały. Rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wsypujemy kruszonkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 12–14 minut, aż będzie rumiana. Wyjmujemy, a gdy ostygnie przekładamy do zamykanego pojemnika.
  2. Sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Cukru możemy dodać najpierw 2 łyżki, jeśli sos będzie za mało słodki, możemy dosypać jeszcze.
  3. Do pucharków nakładamy łyżkę kruszonki, na to pokrojone truskawki, na nie sos i posypujemy kruszonką, obficie :) , dekorujemy miętą i natychmiast podajemy. Smacznego!

Mielone migdały można zastąpić mąką lub innymi mielonymi orzechami