Wydaje się, że nic nowego w tej tarcie nie pokazałam, ale jeśli spróbujecie kremu okaże się, że smakuje trochę jak angielski custard, a nie polski budyń. Jest lżejszy w smaku. Cóż, kruche ciasto, świeże sezonowe truskawki i ten krem to niebo w gębie :) Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Kruche ciasto

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem

  • 4 żółtka
  • 60g cukru
  • 3 łyżki mąki (45 ml)
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski wanilii

Dekoracja

  • ok. 400g truskawek
  • 1/2 truskawkowej lub cytrynowej galaretki

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto należy przygotować według przepisu plus wanilia: kruche ciasto krok po kroku.
  2. Krem. Żółtka mieszamy z cukrem i wanilią, ok 1 minuty, następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia. Wlewamy do żółtek kilka łyżek mleka i mieszamy, Masa jest już rzadsza. Wtedy wlewamy resztę mleka na 2–3 razy i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy, inaczej krem się przypali. Gdy krem zacznie lekko bulgotać zmniejszamy jeszcze ogień i dalej gotujemy, ok 1–2 minut. Mamy pewność, że dobrze się zaparzył. Odstawiamy krem, aby przestygł.
  3. Spód. kruche ciasto wałkujemy na grubość 4–5 mm i wykładamy nim formę do tarty (o średnicy 23–25 cm), wcześniej wysmarowaną masłem i wyspaną mąką. Nakłuwamy widelcem, ciasto równo się upiecze. Pieczemy spód w 180ºC, aż lekko się zarumieni, ok 10–15 minut. Odstawiamy, aby ostygł.
  4. Ostudzony krem dokładnie mieszamy i przekładamy na spód. Układamy na wierzchu umyte i odsączone truskawki. Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji i gorącą smarujemy cienką warstwą wierzch tarty. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, dobrze schłodzona tarta będzie się lepiej kroić. Smacznego!

Do tarty możemy użyć również maliny lub jagody!

Resztki ciasta kruchego możemy rozwałkować, wyciąć kółka, na środku każdego ułożyć pół truskawki i upiec.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!