Podstawą tego greckiego dipu jest gęsty jogurt, posiekany i odsączony ogórek, oliwa oraz czosnek. Tak jest w moim przepisie, plus natka pietruszki i dymka, takie polskie akcenty :) Bardzo lubię swoją wersję :)

Składniki

  • ok. 400g greckiego jogurtu
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 długi ogórek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 dymki, opcjonalnie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórka obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę, odkładamy na sitko.
  2. W misce mieszamy jogurt grecki, starty czosnek, natkę pietruszki, drobno posiekaną dymkę, oliwę z oliwek i odsączonego ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki.Podajemy do dań z grilla, pieczonych lub jako dip. Smacznego!