Przygotowanie włoskiego domowego makaronu jest tanie i proste. Wymaga jedynie trochę czasu i siły, gdyż ciasto należy długo wyrabiać, aby stało się elastyczne i gładkie. Gdy szukałam przepisu na włoskich stronach 90% przepisów które znalazłam były przygotowane w ten sam sposób: na 100g mąki pszennej użyto 1 jajko średniej wielkości. Nie dodajemy wody, oliwy, tylko długo i cierpliwie wyrabiamy. Smak…, cóż, jak dla mnie rewelacja! Spróbujcie!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 300g mąki pszennej, użyłam typ 650
  • 3 jajka, średniej wielkości

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wlewamy do środka rozbełtane jajka. Mąkę zagarniamy widelcem i łączymy z jajkami. Odkładamy widelec i dalej ciasto zagniatamy ręką. Na początku ciasto będzie dość sztywne i ciężko będzie się je wyrabiać, ale z upływem czasu będzie robić się coraz bardziej gładkie i elastyczne oraz miękkie. W ten sposób ciasto wyrabiamy minimum 20 minut. Po tym czasie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto zrobi się jeszcze delikatniejsze, będzie też gotowe do wałkowania.
  2. Tagliatelle. Jeśli macie maszynkę do wałkowania należy ciasto rozwałkować i później użyć odpowiedniej nakładki. Ja wałkowałam swoje ręcznie. Podzieliłam ciasto na 4 części, uformowałam prostokąt i rozwałkowałam najcieniej jak się dało, lekko podsypując mąką. Rozwałkowany płat zwinęłam na 3, do środka i jeszcze raz do środka (widać na zdjęciu) i później kroiłam na 5–6 mm paski. Paski zwinęłam po kilka w gniazdka i odłożyłam na ściereczce, aby lekko przeschły. Później ugotowałam w osolonej wodzie, tak aby makaron pozostał al’dente. Podajemy z sosami. Smacznego!

Z takiego ciasta możemy przygotować: tagliatelle, płaty na lazanię, cannelloni, maltagliati czy fettuccine. Ja tym razem zrobiłam proste tagliatelle.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!