Klasyczne ciasto na ptysie wzbogaciłam w dodatek wyrazistego sera i upiekłam ptysie. Są świetne w smaku, nabierają lekkiego aromatu serowego. Ja używam ich jako dodatek do różnego rodzaju kremów, ale można wypełnić je wytrawnym farszem lub zwyczajnie śmietankowym serkiem i wędzonym łososiem, stanowią wtedy świetną przekąskę. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 110g tłuszczu, masła lub margaryny
  • 270g wody
  • 3g sól
  • 225g mąki pszennej
  • 400g jajek
  • 3/4 szklanki startego sera gruyere, grana padano lub parmezanu

Przygotowanie

  1. Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki. Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki, odchodzi od ścianek. Przekładamy masę do miski.
  2. Gdy masa przestygnie do ok. 65 – 70 ºC (ja czekam jakieś 10 minut), stopniowo dodajemy jaja, po jednym cały czas miksując masę. Po dodaniu jaj, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Jeśli masa bardzo zgęstnieje, możemy dolać 1–2 łyżki wody. Nakładamy masę w rękaw cukierniczy i wyciskamy małe ptysie o średnicy
    2–3 cm, w odstępach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200ºC, ok. 15 minut. Powinny się zrumienić. Czas pieczenia zależy od tego jak duże ptysie zrobicie. Przechowujemy w suchym pojemniku, przykryte ściereczką. Smacznego!

Uwaga! Ptysi nie zamykamy szczelnie, zwilgotnieją i spleśnieją.

Sery możemy dowolnie połączyć, zachowując podaną ilość.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!