Zakwas na tradycyjny żur jest bardzo łatwy do przygotowania i nie do zastąpienia. Właściwie gdy wymieszamy składniki, trzeba tylko poczekać kilka dni i możemy gotować żur.

Składniki

  • ok. 600–700 ml letniej przegotowanej wody
  • 1 szklanka maki żytniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kawałek skórki z razowego chleba, opcjonalnie
  • 1 łyżka zakwasu żytniego na chleb, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Do mąki wlewamy powoli wodę i mieszamy, aby nie było grudek. Przelewamy do szklanego słoika lub glinianego garnka.
  2. Dodajemy rozgnieciony i obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, skórkę od chleba i zakwas żytni. Mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 dni.
  3. Pierwszego dnia po kilku godzinach od nastawienia mieszam zakwas. Później zostawiam go na resztę czasu pod przykryciem i bez mieszania.
  4. Po 3–4 dniach żurek jest zakwaszony, tzn. czuć intensywny kwaskowy zapach, podobnie też smakuje.
  5. Z gotowego zakwasu gotujemy żur lub chowamy go do lodówki. Z pozostawionej mąki możemy zrobić kolejny zakwas. Smacznego!

Zarówno dodanie skórki od chleba jak i zakwasu żytniego spowoduje, że zakwas na żurek zrobi się szybciej. Jeśli nie macie któregoś z tych składników to można je pominąć.

Zakwasu wystarczy na duży garnek żuru. Jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnego żuru trzeba wlewać zakwas stopniowo i próbować.