Ziemniaki to bardzo wdzięczny temat do gotowania i bardzo lubiany. Dziś serwuję je jako puree ziemniaczane, zapiekane. Jest delikatne wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo lubię ten dodatek do potraw.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 400g ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 20g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Przygotowanie

  1. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki doprawiamy masłem (3/4 części masła), musztardą, solą i pieprzem. Gdyby były bardzo gęste można dolać odrobinę mleka.
  2. Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą masła i zapiekamy ok. 20–25 minut w temperaturze 175°C, aż zrumienią się. Podajemy od razu. Smacznego!

Można dodać również gałkę muszkatołową do smaku.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!