Ziemniaki to bardzo wdzięczny temat do gotowania i bardzo lubiany. Dziś serwuję je jako puree ziemniaczane, zapiekane. Jest delikatne wręcz rozpływa się w ustach. Bardzo lubię ten dodatek do potraw.

Składniki

  • 400g ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 20g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Przygotowanie

  1. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki doprawiamy masłem (3/4 części masła), musztardą, solą i pieprzem. Gdyby były bardzo gęste można dolać odrobinę mleka.
  2. Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą masła i zapiekamy ok. 20–25 minut w temperaturze 175°C, aż zrumienią się. Podajemy od razu. Smacznego!

Można dodać również gałkę muszkatołową do smaku.