Przepis wypatrzony u Marthy Stewart choć mocno zmodyfikowany. W oryginale była sama fasolka szparagowa, ja zrobiłam miks warzywny. Ciągle głównym składnikiem została fasolka, ale jest też dodatek cukinii i papryki. To co łączy warzywa to sos beszamelowy. Zapiekankę podałam z grillowanym kurczakiem, ale równie dobrze smakuje z grillowaną rybą. Całość, smaczna przez duże „S”, szybka i efektowna.

Składniki

Zapiekanka

  • 150g fasolki szparagowej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • 3 szalotki
  • natka pietruszki
  • sól pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos beszamelowy

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki parmezanu, opcjonalnie
  • sól i pieprz

Marynata do kurczaka

  • 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Składniki do marynaty mieszamy i obtaczamy w niej kurczaka, zostawiamy go pod przykryciem na 2–3 godziny.
  2. Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i gotujemy. Gdy jest lekko twarda przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą (zachowa ładny zielony kolor).
  3. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki, smażymy na oliwie z oliwek. Po 3–4 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po kolejnych 4 minutach cukinię, przekrojoną wzdłuż i pokrojoną na plasterki. Smażymy do momentu kiedy warzywa są jeszcze lekko twarde/ chrupiące. Przekładamy je do dużej miski, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
  4. Sos beszamel. Gdy smażymy warzywa, jednocześnie przygotowujemy sos beszamelowy (mój z dodatkiem parmezanu). Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i lekko ją przesmażamy. Po 1 minucie dodajemy stopniowo mleko, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu, który nie może być za gęsty (coś jak sos czekoladowy do lodów). Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Warzywa oblewamy sosem beszamelowym, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem lub oliwą. Zapiekamy ok. 20–25 minut w temperaturze 180°C.
  6. Gdy zapiekanka się piecze, wstawiamy kurczaka na rozgrzaną patelnię do grillowania. Jeśli użyliśmy jednej dużej piersi z kurczaka, grillujemy ją po 2–3 minuty z każdej strony i wkładamy do piekarnika na ok. 7 minut, dopiekamy ją. Jeśli piersi z kurczaka są małe, grillujemy je tylko na patelni, wydłużając czas grillowania. Kurczaka kroimy w plastry, układamy na zapiekance i podajemy. Smacznego!

Zapiekankę możemy podawać jako samodzielne danie, uzyskamy wtedy wersję wegetariańską.