Z dzieciństwa pamiętam żeberka w sosie robione przez moją mamę. Sama wolę jednak pieczone, a to jest jedna z moich ulubionych wersji. Są dość pikantne, aromatyczne. Pasują idealnie do sałatki z grillowanej cukinii.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 1-1.2 kg żeberek wieprzowych

Marynata

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego, świeżego
  • 3 łyżki worcester sosu
  • 1 łyżeczka papryki
  • ok. 1 łyżeczki pieprzu cayenne, regulujemy ostrość wg uznania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Sól, pieprz oraz zioła prowansalskie dodajemy do smaku.
  2. Żeberka płuczemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Zalewamy je marynatą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc.
  3. Przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy ok. 1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C. Podczas pieczenia od czasu do czasu odwracamy żeberka na drugą stronę.
  4. Po 1,5 godziny pieczenia usuwamy przykrycie i dopiekamy żeberka zwiększając temperaturę do ok. 180°C. Pozwalamy im się zarumienić, mięso powinno ładnie odchodzić od kości. Smacznego!

Podajemy ze smażonymi ziemniakami i sałatką z grillowanej cukinii.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!