Ziemniakom jako dodatek do drugiego dania zawszę mówię tak, ale lubię je w rożnych postaciach. Tak jak te tutaj. Upieczone w mleku są delikatne, a jeśli nie pożałujemy ziół też aromatyczne. Moja ulubiona wersja jest z tymiankiem lub oregano, Wy zdecydujcie sami.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 5–6 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek lub oregano

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opłukane i osuszone układamy w naczyniu żaroodpornym, dość ścisło.
  3. Mleko doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem lub oregano. zalewamy do połowy ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut do godziny. W trakcie sprawdzamy i z wierzchu polewamy pozostałym mlekiem. Podajemy gorące jako przystawkę do różnego rodzaju mięs. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!