Zupę chrzanową podaję w zastępstwie żurku lub białego barszczu na Wielkanoc i ciągle się zastanawiam czemu nie robię jej częściej? Jest taka pyszna. Podstawą jest dobry wywar z wędzonej ugotowanej szynki, biała kiełbasa, chrzan i oczywiście świeży pieprz i sól morska Kamis Specialite.

Składniki

  • ok. 2,5 litra wywaru z wędzonej szynki lub innego wędzonego mięsa
  • 1 szklanka zakwasu na żurek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4–5 kulek pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 kawałki białej surowej kiełbasy
  • 200g startego świeżego chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
  • 1 łyżka mąki, opcjonalnie
  • sól morska w młynku Kamis Specialite
  • pieprz kolorowy w młynku Kamis Specialite
  • majeranek
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Do wywaru dodajemy: ziele angielskie, liście laurowe, rozgnieciony czosnek, pieprz, obraną w całości cebulę i białą kiełbasę. Wywar gotujemy ok. 25–30 minut, na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę.
  2. Następnie do zupy dodajemy drobno starty chrzan oraz żurek i dalej gotujemy, ok. 20 minut. Po tym czasie zupa powinna przejść smakiem chrzanu. Przecedzamy cały wywar, dodajemy do niego śmietanę wymieszaną z mąką i pokrojoną kiełbasą. Zupę należy ponownie zagotować. Doprawiamy ją świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i majerankiem.
  3. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, kiełbasą i bagietką. Możemy również posypać świeżą natką pietruszki. Najlepiej zupę chrzanową przygotować dzień wcześniej. Smacznego!

Ilość chrzanu będzie zależeć od tego jak ostrą zupę chcemy uzyskać. Moja wyszła dość chrzanowa, ale nie za ostra. Dodając chrzan możecie go dawkować, aby uzyskać pożądany smak.

Zwykle na święta Wielkanocne gotuję wędzoną szynkę (ok. 1,2 kg), wywar używam właśnie do tej zupy. Jeśli nie macie szynki można ugotować wędzone żeberka lub boczek.