Bardzo aromatyczna zupa grzybowa, ze świeżych leśnych grzybów. Możemy użyć dowolnie: podgrzybków, borowików czy koźlarzy, oczywiście używamy samych jadalnych :) Zupa jest na warzywnym wywarze, delikatna i obłędna w smaku, mocno grzybowa. Ja zawsze gotuje ja dzień wcześniej, nabiera wtedy więcej mocy. Musicie spróbować…

Składniki

  • ok. 300g grzybów: podgrzybki, borowiki, koźlarze
  • 2 szalotki
  • 3–4 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 5 suszonych grzybów, opcjonalnie

Wywar

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm por
  • 3–4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Grzybki suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia.
  2. Składniki na wywar obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą, ok. 1,2–1,5 l, powoli gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  3. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na maśle aż się zeszkli. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski grzyby, lekko solimy i pieprzymy. Na dość mocnym ogniu podsmażamy je, mogą lekko się zrumienić. Podsmażamy ok. 5 minut.
  4. Z wywaru wyciągamy wszystkie warzywa, marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do wywaru, reszty warzyw nie dodajemy. Wrzucamy do wywaru podsmażone grzyby oraz suszone grzyby, drobno pokrojone. Możemy dolać wodę w której moczyły się grzyby, ale nie wlewamy jej do końca, na dnie może być piasek. Gotujemy powoli zupę ok. 20 minut. Na koniec śmietankę rozrabiamy z mąką i wlewamy do zupy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z drobnym makaronem, posypaną świeżą natką pietruszki lub ze świeżą bagietką. Opcjonalnie na talerzu możemy dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany. Smacznego!

Zupę możemy ugotować dzień wcześniej, będzie bardziej aromatyczna!

Suszone grzyby wzmocnią smak, ale możemy je pominąć.