Ta zupa gości na Naszym stole od dawna. Czasem robię ją na kurczaku, ale wersja wegetariańska jest równie pyszna. Dodatek kurkumy sprawia, że ma niesamowicie atrakcyjny kolor i jest bardzo słoneczna. Moja córka ją uwielbia, nie wiem czy za smak czy za kolor? Zupa ma jeszcze jedną zaletę, wersję wegetariańską robimy bardzo szybko. Polecam!

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ok. 11/2 – 2 l bulionu lub wody
  • 1 cebula
  • 1/2 pora, biała część
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Cebulę i pora kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, na średnim ogniu przez 2–3 minuty. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy.
  2. W tym czasie kalafiora dzielimy na małe różyczki, zalewamy zimną wodą i solimy. Odstawiamy go na ok. 30 minut.
  3. Gdy ziemniaki będą już prawie dobre, dodajemy odcedzonego kalafiora i całość gotujemy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz, do smaku.
  4. Śmietanę rozrabiamy z płaską łyżką mąki, rozcieńczamy wywarem z zupy i wlewamy do garnka. Gdy zupa ponownie się zagotuje, doprawiamy ją ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, dodajemy koperek. Smacznego!