Jest to prosta zupa, ale wykwintna jednocześnie. Wyglądem może zachwycić, a jej delikatny kremowy smak zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienie. Połączona z suszonymi pomidorami, wędzonym bekonem lub boczkiem, podana z grzankami jest idealnym wstępem przed uroczystą kolacją lub samodzielnym obiadem. Polecam!

Składniki

Zupa

  • 900g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 250g serka mascarpone
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • 3–4 plastry wędzonego bekonu lub boczku
  • 3–4 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieczywo na grzanki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy 2–3 minuty. Do cebuli dorzucamy cały zielony groszek, smażymy 1 minutę i zalewamy bulionem. W takiej ilości aby bulion pokrył cały groszek najlepiej gdyby był ok. 1 cm nad groszkiem (im więcej dodamy buliony tym zupa będzie mniej kremowa i rzadsza). Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż groszek będzie miękki.
  2. Miksujemy w blenderze całą zupę na gładką masę/ krem. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.
  3. Bekon kroimy w paski, podsmażamy. W trakcie dodajemy pokrojone, również w paski pomidory. Podsmażamy bekon z pomidorami aż będzie lekko chrupiący. Gorąca zupę podajemy udekorowaną bekonem i pomidorami (wzbogacą jej smak) oraz z grzankami. Smacznego!

Jeśli chcemy mniej kalorii można użyć połowę serka, a przed podaniem dodać na wierzch zupy łyżkę kwaśnej śmietany.

Możemy zrobić wersję wegetariańską, wystarczy pominąć bekon i zastąpić go smażoną cebulą (grubo pokrojoną) z pomidorami.

Gęstość zupy regulujemy bulionem, jeśli na początku wlejemy go za dużo, to podczas miksowania nie wlewamy całego i na odwrót. Gdy zupa jest za gęsta dolewamy bulionu już po zmiksowaniu groszku. Bulion może być z kostki, ulubiony.