Jest to prosta zupa, ale wykwintna jednocześnie. Wyglądem może zachwycić, a jej delikatny kremowy smak zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienie. Połączona z suszonymi pomidorami, wędzonym bekonem lub boczkiem, podana z grzankami jest idealnym wstępem przed uroczystą kolacją lub samodzielnym obiadem. Polecam!

Składniki

Zupa

  • 900g zielonego groszku, mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 250g serka mascarpone
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1–2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • 3–4 plastry wędzonego bekonu lub boczku
  • 3–4  suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieczywo na grzanki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy 2–3 minuty. Do cebuli dorzucamy cały zielony groszek, smażymy 1 minutę i zalewamy bulionem. W takiej ilości aby bulion pokrył cały groszek najlepiej gdyby był ok. 1 cm nad groszkiem (im więcej dodamy buliony tym zupa będzie mniej kremowa i rzadsza). Przykrywamy doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż groszek będzie miękki.
  2. Miksujemy w blenderze całą zupę na gładką masę/ krem. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.
  3. Bekon kroimy w paski, podsmażamy. W trakcie dodajemy pokrojone, również w paski pomidory. Podsmażamy bekon z pomidorami aż będzie lekko chrupiący. Gorąca zupę podajemy udekorowaną bekonem i pomidorami (wzbogacą jej smak) oraz z grzankami. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 30 min Czas gotowania 6 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Jeśli chcemy mniej kalorii można użyć połowę serka, a przed podaniem dodać na wierzch zupy łyżkę kwaśnej śmietany.

Tip

Możemy zrobić wersję wegetariańską, wystarczy pominąć bekon i zastąpić go smażoną cebulą (grubo pokrojoną) z pomidorami.

Tip

Gęstość zupy regulujemy bulionem, jeśli na początku wlejemy go za dużo, to podczas miksowania nie wlewamy całego i na odwrót. Gdy zupa jest za gęsta dolewamy bulionu już po zmiksowaniu groszku. Bulion może być z kostki, ulubiony.

15 komentarzy

  1. poswix

    7 października 2010 o 20:45

    Bardzo kojący kolor… Od razu lżej na duszy gdy widzę tę zupę… :-)

  2. Paula

    7 października 2010 o 22:39

    bardzo lubię kolor tej zupy :)

  3. karmel-itka.

    8 października 2010 o 07:04

    osobiście kremy uwilebiam. jednakże moi domownicy… no własnie xd
    piękny kolor ma Twa zupka, a z czosnkowymi grzankami to raj dla smakosza!

    • Kasia Wilkosińska

      8 października 2010 o 12:43

      A dziękuję, zupka ma taki kolor ponieważ robiłam ją z mrożonego groszku, zawsze tak wychodzi. Mrożony groszek zachowuje sój kolor w przeciwieństwie do groszku z puszki.

  4. cudawianki

    8 października 2010 o 11:51

    krem z groszku jest super! :-)

  5. Kruszyn

    21 listopada 2011 o 03:23

    Przepis na ten krem nie jest przypadkiem zaczerpnięty od Pascala Brodnickiego ?

    • Kasia Wilkosińska

      21 listopada 2011 o 09:29

      Tą zupę jadłam dawno temu u znajomych, z lekkimi modyfikacjami zrobiłam swoją, a czy jest podobna do zupy wykonanej przez Pascala Brodnickiego? Tego nie wiem, ale sobie zerknę. Pytanie kto i kiedy wymyślił taką lub podobną zupę? Kto wymyślił pomidorową? Tak już jest z przepisami, mogą być podobne. Jeśli natomiast znajdę coś w książce, tv czy internecie, przepis mi się spodoba to zawsze podaję źródło. Pozdrawiam

  6. Kruszyn

    23 listopada 2011 o 20:50

    Ja niczego nie zarzucam ,po prostu zapytałem. Widziałem bardzo podobna w jakimś powtórkowym programie jeszcze jak był związany z knorem. Niestety widziałem tylko końcówkę zacząłem szukać i wujek Google wysłał mnie do Ciebie na stronę :) Na pewno zrobię i pochwale jak wyszła ;-)
    Zresztą widze parę fajnych innych przepisów więc pewnie też skorzystam .
    Pozdrawiam
    A fajna strona gratuluję ;)

  7. Kruszyn

    25 listopada 2011 o 20:28

    Dzięki za przepis ;) Wyszło super ,co prawda dałem mniej mascarpone ,dziś piątek więc zamieniłem bekon na groszek ptysiowy, wszystko już w kokilkach skropiłem tegoroczną oliwą z oliwek..Pychota.
    Pozdrawiam

  8. magda

    21 czerwca 2012 o 16:10

    ja zrobiłam zupkę krem z groszku dla mojej 9-miesięcznej córeczki ale dałam oprócz groszku czerwoną paprykę bez skórki i seler naciowy, bez przypraw wyszła pyszna, no ale dla dorosłych przyprawy się przydadzą, no i oczywiście jedna ważna rzecz, nawet po zblenderowaniu w zupie zostają kawałeczki skórki z groszu, więc przeciskam zupkę przez sito

  9. magda

    21 czerwca 2012 o 16:13

    a czy ktoś z was wie, jak zrobić grzanki do zupy,oczywiście takie doprawione, myślałam żeby je zamoczyć najpierw w wywarze warzywnym lub coś w tym stylu

  10. Patrycja

    17 maja 2013 o 17:32

    Przepis idealny, pierwszy raz robiłam krem z groszku, wyszedł świetnie, doskonały pomysł na danie w 15 min

Zaloguj się by dodać komentarz.