W moim domu najczęściej robi się dwie wersje zupy pomidorowej. Pierwsza jest z rosołu, który czasem zostaje, a druga z dużą ilością warzyw, które później miksuję i dodaję do zupy. Tym sposobem przemycam więcej witamin do diety córki, a mała się zachwyca.

Składniki

  • 1 udko z kurczaka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 400g pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, zalewamy wodą (ok. 11/2–2l ) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. W trakcie zdejmujemy szumowinę.
  2. Dodajemy obrane i umyte warzywa: pokrojoną pietruszkę, selera, pora, całą cebulę i marchew. Połowę marchwi kroimy w kostkę, połowę wrzucamy w większych kawałkach.
  3. Gotujemy zupę aż warzywa będą miękkie.
  4. Następnie przekładamy wszystkie warzywa do blendera (po za marchewką w kostce), dodajemy pomidory z puszki, mąkę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę i wszystko przelewamy do wywaru. Zupa powinna się ponownie gotować przez kilka minut.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem („łamiemy” kwaśny smak pomidorów). Czasem dodaję do zupy posiekany koper, a czasem posypuję nim na talerzu. Podajemy z makaronem, ryżem lub kładzionymi kluseczkami. Smacznego!

Zupę można zrobić wersji wegetariańskiej, pomijamy wtedy dodanie kurczaka. Od razu gotujemy warzywny wywar.

W sezonie można użyć świeże pomidory. Muszą być bardzo dojrzałe. Używamy ok. 8 sztuk, obieramy je z skórki i kroimy w kostkę. Następnie dusimy w garnku, aż się rozgotują. Później postępujemy jak w przepisie.