Jest to prosty przepis na zupę szczawiową. Użyłam do niej gotowego szczawiu ze słoika. Dzięki temu zupę ugotowałam bardzo szybko. Kupny szczaw był krojony i bez konserwantów. Zupa wyszła naprawdę smaczna.

Składniki

  • 320ml lub 290g szczawiu ze słoika (użyłam szczaw firmy Edmal)
  • 5–6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1,2–1,5l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (np. 18% piątnica)
  • 2–3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażamy na oliwie 2 minuty. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy całą pietruszkę i marchew pokrojoną w plasterki.
  2. Całość powinna się gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy szczaw i dalej gotujemy zupę ok. 10–15 minut.
  3. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!

Zupę można ugotować bez ziemniaków. Gotujemy je oddzielnie, ugniatamy z usmażoną cebulką i podajemy razem z zupą.

Jeśli lubicie można też zupę okrasić skwarkami.