Zupa ta łączy w sobie trzy smaki: słodki, kwaśny oraz pikantny. Połączona ze śmietaną i aromatyczną salsą może stanowić elegancką przystawkę lub samodzielne danie na kolację we dwoje i nie tylko. Świetnie rozgrzewa i syci, jest idealna na jesienne i zimowe dni. Polecam!

Składniki

Zupa

  • puszka czerwonej fasoli
  • 200g kiełbasy chorizo
  • 1 duża cebula
  • 1l bulionu z kury
  • 150 ml wina (białe lub czerwone) albo łyżeczka winnego octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu pszczelego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • słodka papryka i czarny pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana, do dekoracji

Salsa

  • 1/2 awokado
  • sok jednej z limonki
  • świeża kolendra (garść)

Przygotowanie

  1. Kiełbasę chorizo kroimy w duże kostki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu (by zapobiec przywieraniu). Smażymy przez 2–3 minuty, aż z chorizo zacznie wytapiać się tłuszcz.
  2. Dorzucamy skrojoną w duże kostki cebulę i smażymy razem aż cebulka stanie się szklista.
  3. Usmażoną cebulę z chorizo przekładamy do średniej wielkości garnka, dolewamy wino i dusimy przez 5 minut. Następnie dodajemy fasolę oraz bulion i gotujemy razem przez ok. 10 minut. Jeśli nie chcemy używać wina, wówczas od razu dodajemy bulion i fasolę.
  4. Teraz dodajemy miód, doprawiamy do smaku słodką papryką, pieprzem i oregano. Ewentualnie możemy dodać też odrobinę oliwy i octu balsamicznego.
  5. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
  6. Salsa. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i połówkę kroimy na drobną kostkę, dodajemy sok z jednej limonki i garść posiekanej kolendry, mieszamy.
  7. Zupę podajemy w głębokich talerzach lub w miseczkach, układając na powierzchni łyżkę kwaśnej śmietany i łyżkę salsy. Smacznego!